IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия привика американския посланик заради санкциите на САЩ

Бил е проведен "тежък разговор" в руското министерство на външните работи, съобщиха от Москва

17:22 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия заяви, че отговор на обявените днес от САЩ нови санкции срещу нея е неизбежен. Американският посланик в Москва бе извикан "на тежък разговор" в руското министерство на външните работи, предаде Франс прес.

"САЩ не са готови да приемат обективната реалност на един многополюсен свят без американска хегемония. Подобно агресивно поведение ще получи решителен отпор. Отговорът на санкциите ще е неизбежен", предупреди говорителката на руското външно министрество Мария Захарова, цитирана от БТА.

Във Вашингтон трябва да осъзнаят, че за влошаването на двустранните отношения ще има разплата, посочи още говорителката. По думите ѝ отговорността за случващото се пада изцяло върху САЩ. Новите антируски рестрикции повишават градуса на конфронтацията в двустранните отношения и показват, че Белият дом не е заинтересован от нормализирането им, каза още Захарова.

По-рано днес Европейският съюз и НАТО изразиха съпричастност със САЩ по повод пробива в киберсигурността, установен през декември миналата година, за който Вашингтон обвинява Русия.

Ударът е засегнал правителства и дружества по целия свят, включително в ЕС, се посочва в изявление на Европейската служба за външна дейност. Подобни действия могат да нанесат трайна вреда на нашите общества, на сигурността и икономиката, се допълва в изявлението на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Тези действия показват готовност да се поставят под заплаха международната сигурност и стабилност. Всички трябва да се въздържат от безотговорно поведение онлайн, ще разработим начини за сдържане и отговор, добавя той. Борел призовава държавите от ЕС да съдействат във воденото разследване.

В изявление на държавите от НАТО се изразява съпричастност с решението на САЩ да отговорят на удара, посочва още БТА. НАТО отбелязва, че Русия трайно действа в разрез с международното право, включително с намесата в чужди страни, с отравянето на Алексей Навални и с насърчаването на нападения срещу бойци от алианса в Афганистан.

НАТО призовава Русия да престане незабавно с всички подобни действия и изразява готовност за продължаване на редовен диалог с Москва, когато действията на руската страна позволят това да се случи. Отбелязва се, че Москва все още не е отговорила положително на поканата от миналата година за ново заседание на Съвета НАТО-Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още