IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия примамва Беларус с евтин петрол и газ

Според президента Александър Лукашенко руските власти са намекнали за подобна възможност

20:07 | 14.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Путин и Александър Лукашенко по време на среща в Минск през май. <em>Снимка: Getty</em></p>

Владимир Путин и Александър Лукашенко по време на среща в Минск през май. Снимка: Getty

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че руските лидери са намекнали, че той трябва да приеме обединението на двете държави в замяна на по-евтин петрол и газ.

Лукашенко заяви, че е убеден в това, че нито народа на Беларус, нито този на Русия „искат да тръгнат по този път“. По думите му по време на посещение във фабрика в петък срещата му с руския президент Владимир Путин в Сочи миналата седмица е била „странна“.

Преди да обяви плановете си за конституционни промени, които може да му позволят да остане по-дълго на власт след 2024 г., Путин е оказвал силен натиск върху Лукашенко за създаването на обединена държава, съобщиха двама източници от Кремъл. Сливането на двете държави би дало на руския президент нова причина за заобикаляне на конституционнота рамка за броя мандати, които той може да заема.

Но на фона на нов спор за цената на руските петролни доставки за Беларус Лукашенко заяви, че Путин го е разпитвал защо би търсил петрол от други държави, ако го продават по-скъпо. „За да не се налага да сме на колене всяка година на 31 декември“, е бил отговорът на президента на Беларус, имайки предвид годишните договори, сключвани с Москва.

От Кремъл все още не са отговорили на искането за коментар.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г. и по всяка вероятност отново ще бъде преизбран тази година, подписа принципно споразумение за създаване на обединена държава с бившия президент Борис Елцин през 1999 г. Въпреки това той оказва съпротива на последните напъни на Кремъл за по-тясно свързване на двете страни.

Русия, която в миналото покриваше почти всички нужди на Беларус от петрол и газ, намали доставките на „черно злато“ с три четвърти през януари заради спорове за цената. Лукашенко отговори като обяви, че иска да намали зависимостта на страната си от руски петрол до около 40%, а останалото да получава от трети страни.

Въпреки че няма „нищо лошо“ в това да се работи за по-голяма интеграция с Русия, то това би било единствено по икономически въпроси и няма да се създават никакви наднационални органи, каза още Лукашенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още