IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отлага възобновяването на работата по "Северен поток 2"

"Газпром" вероятно ще се опита да завърши поне едната тръба по проекта до средата на 2021 г., твърди Bloomberg

10:07 | 15.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Русия отлага възобновяването на работата по "Северен поток 2", съобщава германското издание Handelsblatt, позовавайки се на говорител на проектната компания Nord Stream 2 AG. По план корабът "Фортуна" трябваше да започне да полага тръби по дъното на Балтийско море във водите на Дания на 15 януари.

Това обаче не се случи и засега няма яснота кога работата ще бъде възобновена, допълва Ройтерс. Не се посочват и причините за отлагането.

Справка в сайта MarineTraffic показва, че вчера (14 януари) тръбополагащият кораб "Фортуна" се е придвижил от пристанището "Висмар" до Росток. Друг руски тръбополагащ кораб - "Академик Черский", който преди дни тръгна от базата на "Северен поток 2" в пристанището Мукран на о. Рюген към Калининград, в момента е спрял в открито море.

От Мукран преди дни тръгна и спомагателният кораб "Балтийски изследовател", който в момента е в режим на ограничена маневреност край датския остров Борнхолм.

Междувременно Bloomberg съобщи, че според разчетите в Москва до юни 2021 година ще бъде завършена едната тръба на газопровода. Според документацията, до която има достъп агенцията, още днес започват тестове в датската икономическа зона. Информацията е потвърдена от източници на Bloomberg.

Строителството на "Северен поток 2" се забави с повече от година, след като САЩ заплаши със санкции строителя Allseas в края на 2019 година. "Газпром" успя да завърши работата в германския участък на проекта едва в края на 2020 година. Остава участък от около 120 километра, за да бъде финализирано строителството на новите две тръби по дъното на Балтийско море.

На този етап датските и германските регулаторни органи отказват коментар във връзка с информацията на Bloomberg.

"Северен поток 2" загуби своята сертифицираща компания - норвежката Det Norske Veritas Holdings в новия пакет от американски санкции срещу проекта. Сертифицирането е от ключово значение за въвеждане в експлоатация на тръбопровода.

Засега не е ясно какви са плановете на Русия в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"Русия отлага възобновяването на работата по "Северен поток 2""Що.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Тази сапунка ще се опита да задминне БРЕКЗИТ по серии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
evlogi
преди 3 години
Иххх...Язък за барута и цялото размотаване из Балтийско море. Както казват руснаците; мьi хотели ето сделать лучшее, а получилась как всегда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още