IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна се договориха за газовите доставки

Москва се съгласи да отстъпи от цената, а Киев ще плати незабавно 500 млн. долара

09:34 | 26.09.15 г. 10
Русия и Украйна се договориха за газовите доставки

Русия и Украйна подписаха късно снощи в Брюксел споразумение за доставките и транзита на газ за зимния сезон.
Финалните преговори продължиха 6 часа и завършиха с парафирането на допълнителен протокол към договора между "Газпром" и "Нафтогаз", който определя условията за покупката и доставка на газ от 1 септември до 31 март 2016 г.

Споразумението стана възможно, след като Русия се съгласи да отстъпи от цената, а Украйна да плати на „Газпром“ незабавно 500 млн. долара, осигурени с гаранции от ЕС. 

„Всички технически детайли вече са уточнени. Зимният пакет ще осигури непрекъснати доставки на газ за Украйна и транзита към ЕС“, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който посредничеше в преговорите.

Украинският енергиен министър Владимир Демчишин съобщи, че 500 млн. долара, осигурени чрез Европейската комисия от МВФ и други финансови институции, вече са в сметката на „Нафтогаз“ и на разположение. С тях през октомври ще се купят 2 млрд. куб. м. газ, с които да се дозапълнят подземните хранилища на Украйна.

След това Киев ще си донабавя количества за текущи нужди, така че да не се налага отново за спира кранчето на европейския транзит.

Комисар Шефчович обеща вторият транш от финансовата помощ от ЕС от 1,5 млрд. евро да бъде приведен преди края на годината и да послужи за целта.

Руският енергиен министър Александър Новак уточни, че споразумението, подписано в Брюксел, задължава Украйна да пропуска транзита към Европа, включително към България. ЕС е поел ангажимент към финансирането, а Москва – за доставките.

„Русия ще осигури договорените количества според договорите, които има с Украйна и с европейските си клиенти“, увери Новак.

Той добави, че Москва ще направи допълнителна отстъпка от 20 долара на 1000 куб. м газ, за да бъде цената за Украйна сходна с тази за европейските ѝ съседи, в частност Полша. Русия обаче успя да си запази правото да актуализира цената на тримесечие, въпреки настояването на Украйна тя да е фиксирана за целия отоплителен сезон.
Шефчович посочи, че Москва е свалила записаната в договора с Киев цена от 251 USD/1000 куб. м на  232 USD/1000 куб. м. Руският и украинският министър обаче отказаха да назоват цифра.

На 1 юли Киев спря да купува гориво от „Газпром“, позовавайки се на твърде високата цена, предложена от Русия от 247 USD /1000 куб. м. Преди 10 дни Новак заяви, че Москва няма да отстъпи от нея. Не е ясно дали Украйна се е съгласила да поднови транзита на газ до анексирания от Русия Крим, което бе един от проблемите пред споразумението.

През лятото Европейската комисия съобщи, че преговорите, на които посредничи, са стигнали в задънена улица, но успя да събере двете страни на преговори във Виена в началото на месеца и да ги доведе до успешен край.
Миналата година под попечителството на ЕС двете страни се договориха за  268,5 USD /1000 куб. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Првилно си прочел, купуват главно от Словакия, а тя е голям производител на газ. Газпром продъжава да държи около 1/3 от вноса в ЕС, само че сега не му плащат украинците (те и преди не плащаха, просто крадяха), а ще плаща Словакия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
а ти си бил тук:) Да...и аз така го виждам-руснаците са много притиснати от кеш, щото им трябва, за да си попълват златните резерви...типично за гладуващите държави.Я са ми кай-тия двете не бяха ли във война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
а тия нали бяха във война?! нещо не разбирам...няма ли го емзетката да ми обясни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
ing5roff
преди 8 години
Тъй ли ти спуснаха отгоре а , емзе ! Колко казваш им остава да клякането....?!*** клоуна си станал !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 16
MZ/X
преди 8 години
Руснаците все повече са притиснати за свеж кеш и почнаха да се огъват. Още една. две години ниски цени на газта и нефта ще ги принудят съвсем да клекнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
крас
преди 8 години
Русия е успяла да защити условието цената на газа в зимния пакет да се определя на ТРИМЕСЕЧИЕ.Крайната цена на руския газ за Украйна през ЧЕТВЪРТОТО тримесечие на 2015 година ще е 232 долара за хиляда кубически метра с отчитане на отстъпката. Без отстъпка цената би била 252 долара за хиляда кубически метра.!УКРИТЕ СА НА КОМАНДНО ДИШАНЕ!ФАЛИТА ИМ ВЕЧЕ Е ФАКТ, А ПИТИМНАТА ДА ИМ ПЛАЩА ЕВРОПА НЯМА ДЪЛГО ДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПОДДЪРЖА ЖИВОТА НА РАЗНИ ЯЙЦА И ЗАПЪРТЪЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
крас
преди 8 години
"След състоялата се тристранна среща вчера в Брюксел е постигната договореност по документ с ПРЕДВАРИТЕЛЕН характер.""Според украинския енергиен министър Володимир Демчишин протоколът изисква допълнително ДООТОЧНЯВАНЕ с помощта на юристи, за да бъде подписан ОФИЦИАЛНО. Той изрази НАДЕЖДА това да се случи в най-скоро време."НАДЕЖДАТА НАДЕ УМИРА ПОСЛЕДНА.КАК СМЯТАШ НАДЕ, ЧЕ РАШЪНИТЕ ЩЕ ПОДПИШАТ ОКОНЧАТЕЛНИЯ ДОГОВОР СЛЕД КАТО УКРАЙНА ЗАБРАНИ ПОЛЕТИТЕ НА РУСКИ АВИОКОМПАНИИ ?!ЗА МЕН ТОВА Е ФИКЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още