IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е увеличила добива си на злато до почти 115 тона

Очакват се инвестиции в усвояване на нови проекти макар и по-малки от преди

20:52 | 24.08.15 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Добивът на злато в Русия се е увеличил с 0,5 процента през първата половина на годината до 114,6 тона или с 0,6 тона повече от същия период на миналата година, съобщава БТА. Това е заявил председателят на Съюза на руските производители на злато Сергей Кашуба, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че се очакват инвестиции в усвояване на нови проекти и през 2015 година, но не така големи както преди. Според него за цялата 2015 година добивът на злато в Русия няма да бъде повече от 291 тона.

През 2014 година добивът на злато в Русия се увеличи с 13,8 процента спрямо 2013 година до 290,034 тона.

Сергей Кашуба прогнозира, че цената на златото до края на 2015 година ще се колебае около 1100 долара за тройунция. Основни фактори ще бъдат цената на петрола, ситуацията в горещите точки на планетата, силният долар и голямата нестабилност на пазара на злато.

През последните месеци Русия се опитва да натрупа повече резерви от злато като част от усилията си да преразпредели портфейла си от резерви. Този процес се ускори заради санкциите срещу страната от миналата година насам.

Русия успя да увеличи своите златни резерви повече от три пъти от 2007 г. насам. Преди осем години страната разполагаше с 400 тона, днес в руските трезори има около 1275 тона. Само през юни бяха добавени 24,2 тона. С това Русия стана страната с шестите по големина златни запаси в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
В Швайцария вече въпросът е решен, франкът няма да има златно покритие.Така казаха хората на референдум.А иначе, наистина Нибулина направи и невъзможното, въпреки чутовните глупости сътворени от Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
жълтеницата е най-сигурния гарант през вековете, но явно в Демократична България приемат долара за такова нещо, а на него му остава 2 шамара живот. Т.е. нема да е "зеления цар" а само "зеления" и толкоз. Кат стане патаклама с валутите, кой има ланец и ресурс оцелява, кой не - да се опраа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
И само за упражнение на мисълта, си представи следната, напълно хипотетична ситуация: една сутрин по някаква причина борсите гърмят, настава паника, валутите бясно се обезценяват, започва разпад на банковата система... Няма смисъл да правим анализ на причините или действията, довели до това - просто приемаме това за факт! Светът току що е преживял, както казват по американските филми, "перфектната буря" във финансовата система. Сега някак по-различно ли ти се струва наличието на няколко хиляди тона злато, НАЛИЧНИ! в трезора на централната банка? И защитени от достатъчно мощна армия...?И сега още една хипотеза: представи си, че такъв финансов катаклизъм е планиран, или поне неизбежен в обозримо бъдеще и на най-високо ниво това се знае тук и там? Какво биха предприели знаещите? И ако едни знаещи всъщност водят нещата умишлено или не към такива събития, то другите знаещи, нежелаещи да приемат последствията безропотно, какво биха направили? Ти например, с какво би опитал да противостоиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Нормално ти, аз и повечето тикви да не виждаме много неща, защото големите игри не са публични, а както знаеш, най-скъпото нещо на света е надеждната информация - не тази, която ни пробутват на нас, като напр., че Путин и Нибиулина са некви репи, изтрещели откачалници и диваци.Предполага се, че ако някой е решил да се бори със съществуващата в момента световна финансова система, то няма как да постигне резултат с оръжията и технологиите, които са измислили и налижили враговете му, нали? И още по-естествено е, че това, което се цели да се постигне, ще бъде нещо различно, работещо по други правила и закони и даващо различни резултати. Няма как да го оцениш с аршините, които работят в момента.А още по-нормално е, поради липса на достоверна информация, да се развихрят с анализи и оценки на разни конски глави. Или както казва кварталният електродърводелец бай Иван Теслата - "Дръж противника в мъгла - той сам ще се заблуди!".... А между другото, Русия все по-тъпо и упорито трупа злато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 8 години
Не знам, но според мен подобно решение скоро ще започне да бъде обсъждано като изход от постоянните движения на рублата. Искрено се възхищавам на действията на Нибулина за предотвратяване тоталния срив на рублата и вярвам, че при евентуално приемане на златния стандарт тя ще предотврати изтичането на златото от страната.Не трябва да забравяме, че в Швейцария този въпрос се обсъжда изключително активно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
Вържат ли се Руснатците, ще се вържат и Китайците. Няма начин само едната страна да го направи без другата. Според мен направят ли го и двете страни и зелените гущери потъват безвъзвратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Можеш ли да ми обясниш ( наистина не се заяждам) какво добро мислиш че ще произтече за Русия, за руснаците и за Путин от въвеждане на златен стандарт?Мислиш ли, че това ще им засили икономиката или износа или покупателната способност... Аз лично не виждам смисъл. Ще речеш, хората ще купуват рубли, защото са обезпечени със злато... ама защо да го правят, като могат да си купуват злато, а рублата както е вързана с указ към златото, така може и да е отвърже с указ. Не виждам смисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
абе и да и не на времето да не са изтеглили на секундата от ФЕД ланеца, нема страшно, ако съвсем им се сговнясат нещата може и да го въведат за спешна мярка. Ама рублата кат стане скъпа, износа отива на кино ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Според мен категорично не!Защото:1. Рублата ще стане извънредно скъпа и износа ще стане неконкурентен.2. Златото ще бъде изтеглено на секундтата от притежатели на рубли.3. след като бъде изтеглено златото, пак идваме до екзестенциалния въпрос: "Какво правим"?Считам че Нибулина няма да позволи рублата да има златно покритие.Ако руснаците покрият рублата със злато ги очакват невиждани пикове и спадове във валутата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
pioner
преди 8 години
Дали Русия няма да въведе златния стандарт след минаване на 2000 тона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още