IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Roche зарадва акционерите

След увеличение на печалбата фармацевтичният концерн увеличава и дивидентите

09:36 | 30.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Roche зарадва акционерите

Швейцарската фармацевтична и диагностична компания Roche е спечелила повече въпреки милиардните разходи за преструктуриране на групата и изследователските неуспехи, предава Ройтерс.

В същото време дружеството настройва акционерите си за по-нататъшен растеж на печалбата и увеличаване на дивидентите.

Roche расте най-много в САЩ и развиващите се пазари. Така спадът в Западна Европа, който се дължи на генеричната конкуренция и продължаването на ценовия натиск заради здравните реформи, е бил повече от компенсиран.

Общите приходи на групата от януари до декември при постоянни валутни курсове са се увеличили с 4% до 45,5 млрд. швейцарски франка, оперативната печалба се повиши с 11% до 17,16 млрд. франка. За цялата 2012 година чистата печалба се увеличава с две на сто до 9,77 млрд. швейцарски франка (7,8 млрд. евро), както съобщи в сряда Roche. Анализаторите обаче прогнозираха средно по 9,94 млрд. франка.

Дивидентът ще бъде увеличен до 7,35 франка за сертификат и акция на приносител. Миналата година сумата беше 6,80 франка.

През настоящата година се очаква продажбите да нараснат както през 2012 г., без да се отчита влиянието на валутните курсове. Конкурентът Novartis обяви през предходната седмица очакванията си за стагнацията в продажбите и спад на оперативната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още