IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Roche придобива биотехнологичната компания InterMune за 8,3 млрд. долара

Сделката е поредната стъпка на швейцарската компания към намаляване на зависимостта й от лекарствата против рак

12:28 | 25.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сделката е поредната стъпка на Roche към намаляване на зависимостта й към пазара на лекарства против рак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сделката е поредната стъпка на Roche към намаляване на зависимостта й към пазара на лекарства против рак. Снимка: Ройтерс

Roche Holding ще закупи биотехнологичната компания InterMune за 8,3 млрд. долара в брой – поредната мултимилиардна сделка в намиращия се в консолидация фармацевтичен сектор, отбелязва CNBC.

Компаниите в сектор здравеопазване се сливат с рекордно темпо. От началото на годината активността надвишава 346 млрд. долара спрямо 212 млрд. долара година по-рано, разкриват данни на Thomson Reuters.

Швейцарският производител на лекарства съобщи, че ще отправи търгово предложение за закупуването на останалите акции на InterMune по 74 долара всяка не по-късно от 29 август. Цената е с премия от 38% над цената на затваряне в петък, 22 август. Citigroup играе ролята на финансов консултант за Roche, а Centerview Partners и Goldman Sachs съветват InterMune.

Придобиването, което получи зелена светлина от Борда на директорите на двете компании, е най-голямото в историята на Roche от 2009 г. насам, когато компанията закупи всички акции, които все още не притежаваше, на американската група Genentech за близо 47 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Северин Шван коментира, че сделката ще позволи на Roche да разшири и заздрави портфолиото си от дихателни лекарства. Той вярва, че неговата фирма и базираната в Калифорния биотехнологична компания се допълват в стратегическо отношение.

Новината за продажбата на InterMune няма да изненада инвеститорите, тъй като още на 13 август анонимни лица разкриха, че дружеството е наело финансови съветници, които да оценят стратегическите опции заради проявен интерес за покупка от страна на голяма фармацевтична компания.

Добавяйки InterMune към своето портфолио, Roche ще получи достъп до обещаващо ново лекарство – пирфенидон, което лекува прогресивни и фатални увреждания на белите дробове. Пирфенидонът е одобрен за т.нар. идиопатична белодробна фиброза в Европа и Канада, като е в процес на регулаторен преглед в САЩ.

Анализатори в бранша очакват, че лекарството, което представлява хапче, ще генерира приходи от продажби за 1,04 мрлд. долара до 2019 г., показват данни на Thomson Reuters Pharma.

Сделката е поредната стъпка на Roche към намаляване на зависимостта си към лекарствата против рак - пазар, на който швейцарската компания е лидер, чрез експанзия в други области на лечение като например респираторните лекарства.

Опитите на компанията да произведе успешни лекарства, различни от такива, предназначение за лечение на рак, се увенчаха със смесен успех. През последните няколко години експерименталните лекарства на Roche срещу сърдечно-съдови заболявания, диабет и шизофрения претърпяха неуспех.

От Roche уточняват, че придобивката няма да окаже влияние върху основната печалба на акция за 2015 г., но ще стимулира печалбите след 2016 г. Швейцарската група запазва финансовата си прогноза за тази година непроменена. Пазарната й оценка възлиза на 250 млрд. долара.

Като цяло компанията притежава огромни парични средства, които повдигнаха редица спекулиращи въпроси за евентуални сделки. Последно се говореше за покупката на останалите акции в японската Chugai Pharmaceutical за около 10 млрд. долара.

От своя страна ръководството на InterMune е обмисляло продажбата на компанията още преди три години, но е взело решение да не търси купувач заради неизвестните около клиничните данни за пирфенидон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още