IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резолюцията на ЕП може да бъде използвана срещу България от по-радикални политици

Предоставянето на средствата по възстановителния фонд на ЕС трябва да е обвързано с върховенството на закона, изтъкна Владимир Кисьов

08:36 | 08.10.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg



Резолюцията на Европейския парламент за върховенството на закона у нас няма задължителен характер, но дава основание на по-радикални политици да използват в бъдеще този текст срещу България. Това каза Владимир Кисьов, председател на Фондация "Европейски институт", бивш зам.-министър на външните работи и главен преговарящ на България с Европейския съюз, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите на Кисьов предоставянето на средствата по възстановителния фонд на ЕС трябва да е обвързано с върховенството на закона, защото то е и в основата на принципите на блока.

Той обаче посочи, че Механизмът за сътрудничество и проверка за България няма да остане валиден, защото има нов нов механизъм, който по самата си същност е същият и ще се прилага върху всички страни.

Кисьов изтъкна и важността на възстановителния фонд на ЕС и бюджета на блока.

“Без гласуване на фонда и без гласуване на бюджета на ЕС не може да се върви ефективно през следващите години нито в борбата с коронавируса, нито по отношение на икономическите мерки за възстановяване на всички държави”, посочи експертът.

Той определи Русия като най-голям риск пред бъдещето на ЕС, който е "по-сериозен от коронакризата и Brexit".

По негово мнение за да може блокът да се изправи пред големи играчи като САЩ, Индия и Китай, е необходима по-голяма интеграция между страните членки.

Според госта Балаканите ще останат приоритет за Вашингтон дори при победа на кандидата на демократите Джо Байдън на президентските избори, тъй като регионът е гаранция за стабилност и мир в Европа.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
evtimvz
преди 3 години
Да, Кисьов, ще се използва слещу България, и по-точно, Борисов ще я използва срещу България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Странно, а Китай го няма като риск?Той определи Русия като най-голям риск пред бъдещето на ЕС, който е "по-сериозен от коронакризата и Brexit".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Проблемите с върховенството на закона бяха факт много преди Борисов. Но сега ми е забавно как разни социалисти и тям подобни мизеpници се държат все едно нямат нищо общо с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
deaf
преди 3 години
Не срещу България,а срещу комуниста Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още