IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на АЦБ и Фед изпратиха европейските борси на зелено

Stoxx 600 завърши деня с 0,9% ръст

20:17 | 23.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции приключиха търговията в четвъртък с повишения, след като инвеститорите реагираха на най-новите решения на Английската централна банка и Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,9% ръст. Всички сектори и основни борси се озоваха на зелено.

Европейските пазари запазиха повишенията си въпреки данните, които показаха, че през септември бизнес активността в еврозоната нараства с най-бавния си темп от пет месеца.

Междувременно днес Английската централна банка запази основния лихвен процент без промяна и понижи прогнозата си за икономическия растеж за третото тримесечие. 

Европейските инвеститори проследиха и коментарите на Федералния резерв, който в сряда подсказа, че не вижда предстоящо намаляване на паричните стимули, които поддържат икономиката през цялата пандемия.

Федералната комисия за отворен пазар гласува единодушно за запазване на краткосрочните лихви в близост до нулата и все още е разделен относно това кога да е първото повишаване на лихвените проценти.

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха днешната борсова сесия предимно с ръстове, след като инвеститорите продължиха да следят ситуацията с China Evergrande Group.

Стойността на книжата на China Evergrande Group се повиши със 17,6% след дни на червено, въпреки че от началото на годината тя е спаднала с повече от 80 на сто.

На Wall Street акциите започнаха деня на зелено, след като страховете за криза на имотния пазар в Китай отслабнаха, а трейдърите приветстваха споделеното от Фед.

В Европа EDF заяви, че води преговори за придобиване на ядрените операции на General Electric във Франция. Цената на акциите на френската компания се повиши с 2,7%.

На дъното на европейския индекс на сините чипове остана британската фирма за спортни залагания Entain, чиито книжа се разделиха с 4,8% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Никак не всички ЦБ печатат до безкрай. Само тия с измамно успешни икономики. Колкото повече се отлага, толкова краят ще е по-ужасен! Но не и за печатарите.. А журналистите до последно ще свирят на потъващият Титаник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
Всеки знае вече, ще се печата безкрай, инфлация от 10 % никой не го интересува, ако не печатат пълен коланс то е ясно че централните банки предпочитат ужас безкрай, пред ужасен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
Всеки знае вече, ще се печата безкрай, инфлация от 10 % никой не го интересува, ако не печатат пълен коланс то е ясно че централните банки предпочитат ужас безкрай, пред ужасен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още