IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реакцията на атентата в Париж ще е решителна за бъдещето

Терористично нападение с такова невероятно хладнокръвие е предизвикателство не само за Франция, но и за целия цивилизован свят

09:56 | 08.01.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди две години 45-годишният тогава Стефан Шарбоние (Шарб), главен редактор и карикатурист на сатиристичното списание Charlie Hebdo пише редакционен уводен материал, който днес звучи пророчески. „Нарисувай един славен Мохамед, и ще умреш. Нарисувай смешен Мохамед, и пак ще умреш. Свободата да се шегуваме с всичко, без задръжки, е гарантирана от закона. Системното насилие на екстремистите над тази свобода дори я оправдава още повече. Благодарим на тези банди от идиоти".

Броят на Charlie Hebdo, чието начало е поставено от тези думи, е пълен с повече или по-малко успешни карикатури на Мохамед. Редакционният коментар на Шарбоние е пламенен ангажимент към свободата на изразяване, правото на сатирата, правото на неуважение и дързост, пише Die Welt. 

Това e една безкомпромисна пледоария за едно свободно общество. Шарб, крехък, нежен сатирик, плати желанието си за свободата на словото с живота си.

На 7 януари 2015 г. в 11,30 часа „бандата от идиоти“ отвръща и атакува с калашници редакцията на един сатиричен вестник.

Редакцията преживя преди години и умишлен палеж. Заплахите срещу нея обаче не са рядкост. Служителите често са под полицейска закрила, но защитата се оказва твърде слаба. И бодигардът на Шарб сега е сред жертвите.

Терористично нападение с такова невероятно хладнокръвие в единадесетия район на Париж – в мултикултурния квартал "Bobo", е разтърсващо не само за Франция, но и за целия цивилизационен свят. 

Charlie Hebdo е, или може би трябва да се напише „беше“, анархичен, античиновнически, антирелигиозен и дори антиислямистки вестник, който в последните години се бори срещу радикалния ислям. Но също така е и редакция, която би могла да бъде достоен наследник на Волтер в най-добрите му моменти. Тоест - решена до последно да защитава свободата на всички мислещи хора по всяко време. И свободата на всички инакомислещи. Точно тази просветена сила липсва на нападателите, които и да са те. 

За свободните общества от решаващо значение за бъдещето ще е това дали те са готови да защитават ценностите, на които те са основани. По ирония на съдбата френският писател Мишел Уелбек, чийто скандален роман „Подчинение“ разкрива възможността за управление на Франция от президент-мюсюлманин, заяви в интервю за Welt, че Просвещението вече е извършено. Може само да се надяваме, че той бърка. В сряда вечерта има поне едно доказателство за това - дълбоко потресените парижани и французи демонстрират на Площада на Републиката и в други градове под надписите "Je suis Charlie"  - "Аз съм Шарли".

Франция е дълбоко засегната от тази атака. Цялото френско общество, разклатено от продължаващата икономическа криза, драстично високата безработица сред младите хора и хроничната криза на идентичността, е поставено пред огромно изпитание. Защото, разбира се, този атентат ще налее вода в мелницата на Марин Льо Пен и всички онези, които в продължение на години предупреждават за "отчуждаване", "голямата промяна", "подчинение" или "френско самоубийство".

В часовете след атентата се чуват все повече призиви, които предупреждават да не се обвиняват приблизително шестте милиона мюсюлмани във Франция за действията на шепа екстремисти. Дали тези разумни гласове ще бъдат запазени зависи и от разкритията за произхода на извършителите.

Ако се окаже, че те имат френски произход, то Франсоа Оланд и Манюел Валс ще са изправени пред предизвикателство, чийто размер все още не е известен. Но никой не бива да се заблуждава, че този тест е само за Франция. "Je suis Charlie". "Nous sommes tous Charlie". („Аз съм, Чарли." "Ние всички сме Чарли").

Всичко по темата следете тук!

Още видеа гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 0
aristotel
преди 9 години
Знаете ли, че премиерът на Турция Ердоган веднъж заяви: Демокрацията е само влак, на който ние се качваме, за да постигнем целите си: джамиите са нашите казарми, куполите на джамиите са нашите щикове, а вярващите са нашите войници.Може ли нещата да се изразят по-ясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
aristotel
преди 9 години
Аллах, както в католическия Париж най-присмехулния и безгрижния град на света, в страната, която е изгонила Бога преди 200 години! Както е известно, Бог винаги се връща под една или друга форма. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
aristotel
преди 9 години
" Един от тях с надпис секюрити на ръката ме пита на английски: "Какво правите тук, мадам? Разхождам се, аз съм туристка. Тогава минавайте по-бързо. Защо? Тук ми харесва, ще остана. Не можете да наблюдавате хората, когато се молят. "Ако хората не искат да ги наблюдават, те могат да си се молят вкъщи. Аз съм в центъра на Париж, на обществена улица. Само опитайте да ме докоснете!. Аз не Ви докосвам, но няма да мога да Ви защитя меко отговаря охранителят. А аз не се нуждая от това! Аз съм в свободна страна под защитата на закона!. Охранителят обяснява нещо на тълпата и тя ми отваря път. Аллах! Аллах! мощният вик на хиляди гърла разтърсва парижките улици и ме блъсва в стената на ресторантчето Еврокебап. Стотици хора са се проснали на земята в религиозна треска и мокрият сняг пада върху гърбовете им. Тези хора вярват безрезервно, с цялото си същество! Нито в Кандахар, нито в Багдад, нито в Газа не съм срещала такава неудържима вяра в Аллах, както в като
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Абе данните друго говорят :)Според ЦРУ ФранцияRoman Catholic 83%-88%, Protestant 2%, Jewish 1%, Muslim 5%-10%, unaffiliated 4%БългарияEastern Orthodox 59.4%, Muslim 7.8%, other (including Catholic, Protestant, Armenian Apostolic Orthodox, and Jewish) 1.7%, none 3.7%, unspecified 27.4% (2011 est.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Точно това се очаква от жабите - да заквакат с всички сили и в един глас срещу исляма! После нещата сами ще си станат - тук бомбичка в джамия, там пребито мюсли... и скоро мюсюлманите в Европа няма да мислят какво им дава Европа, а какво им взима и как трябва да си го защитят... хаха!Само че жабите никога няма да се замислят по какви причини Европа се е напълнила с вносни мюсюлмани и кой ги въоръжава и обучава до състояние на съвършени машини за убиване... ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Каква реакция да се очаква от Париж?Та те са на път да се превърнат в официална мюсюлманска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Ами можеби защото шепата радикални проповедници са мощно финансирани от някого, който има изгода от радикалния ислямизъм и от това, тези територии да са нестабилни, нецивилизовани, раздирани от войни и т.н. Можеби този някой е създал Франкнщайн и можеби продължава да създава нови франкенщайни когато и както му изнася?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Ето какво всъщност представлява исляма.Ето какво вдъхновява.Ето за какво е най-подходяща почва.Всички, които ще ми опонират, че не съм прав искам да питам нещо. Защо тогава исляма сам не си реши вътрешните религиозни противоречия и проблеми така че да не е мода сред мюсюлманите да стават джихадисти, атентатори, гадни изнасилвачи и убийци? Кое им пречи? Една шепа радикални проповедници или просто липсата на каквато и да било човечност към друговерците в тази средновековна религия на насилието?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още