Разширяване на еврозоната с България и Хърватия ще е един от приоритетите на ЕЦБ

Марио Драги ще остане в историята като човека, преминал през най-турбулентния период на еврозоната досега, смята Борис Петров

Разширяване на еврозоната с България и Хърватия ще е един от приоритетите на ЕЦБ

Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Коментари
10
 
7
 
9
преди 1 година
То пък едно разширяване с подобни малки мишоци като България и Хърватия.... По-скоро това е по политически причини и е главно от икономически интерес за Германия. Каквито и глупости да приказват не съм убеден че българите и хърватите ще почувстват някаква полезност от присъединяването към ЕЗ. По принцип съм ЗА присъединяване но не вярвам в ползите от него както го рекламират.
2
 
13
 
8
Ivel до: majnata
преди 1 година
Няма профилна снимка
А аржентинския вариант, устройва ли те, това вече се е случвало в България. Да еврото не е без недостатъци, но чак пък леват да е валута предизвикваща върховно доверие, едва ли. Сега с твърдата връзка осим само негаривите а рискът от девалвиране си остава. Страните, в които беше въведен валутен съвет Естония 1992-1999 и Литва 1994-2002 към долара и след това до 1.01.2015 когато приеха еврото към еврото. Те са много интересен случай, но в определена степен могат да ни бъдат пример. Интересно е обаче защо в Черногория еврото е прието без разрешение от никой, и това не пречи на никого или не намират решение от ЕЦБ, как да се противят на това.
Въвеждането на еврото се счита за едни от последните етапи на интеграцията в Евросъюза. Страните със стабилна инономика, каквато мисля че не е България могат да си позволят да отлагат този процес, запавайки някъкви механизми за манипулиране на собствената си валута във времена на кризи, което несъмнено помага, пренасайки част от загубите към населението. Това не е много честно, но пък е начин да излезеш същ от водата, какро направиха Полша, Чехия и някои други при последната криза.
21
 
6
 
7
majnata до: korn
преди 1 година
"България ще стане по мощна ако се присъедини към еврозоната..."

Кукооо , не си ли чувал приказката , че малкото пари отиват при многото ?!
Мощна ти е диарията в главата ...
3
 
31
 
6
data до: serafima
преди 1 година
Ха , точно пък Стиглиц дето от 30 г е като навита латерна и повтаря едни и същи мантри - няма нужда . А отностно ЕЗ - естественно че трябва да се присъеденим възможно най-бързо по простият факт ,че в момента присъединяването ни (заради борда) е непълно и носи негативи
3
 
12
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако някой пусне залози дали България ще взеле в ЕЗ или не до определена дата ще стане интересно...
10
 
28
 
4
korn до: serafima
преди 1 година
Няма профилна снимка
Коя зона по света не е болна? България ще стане по мощна ако се присъедини към еврозоната, както и еврозоната ще стане по мощна когато се присъединим към нея. Нали си чувал израза-Съединението прави силата.
23
 
13
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Все повече еврозоната показва, че е болна. Ние не сме достатъчно мощни (като изключим хвалебствията на Борисов).
Сега ни дават голи обещания, а започне ли да се говори с числа и клаузи, по съвсем друг начин изглеждат нещата. Трезвият поглед говори, че най-напред трябва да се стабилизира еврото и то чрез радикални промени, които не стават за ден. Четете умните хора като Стиглиц, нобеловия лауреат, които пишат по тези проблеми.
7
 
31
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Мисля, че най-турболентния период все още не е дошъл.
9
 
17
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Браво!
Супер новина!