IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите тръби за TAP вече пристигнаха на пристанищата в Солун и Кавала

Производители са гръцката компания Corinth Pipeworks и германската Salzgitter Mannesmann International

12:44 | 25.05.16 г.
Първите тръби за TAP вече пристигнаха на пристанищата в Солун и Кавала

Първите тръби, необходими за строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP), вече са складирани на пристанищата в Солун и Кавала, съобщават от проектната компания за газопровода. На двата порта се съхраняват около 1,5 хил. тръби и 200 части за тях.

За цялата дължина на гръцкото трасе на газопровода ще бъдат необходими около 32 хил. тръби.

Производители са гръцката компания Corinth Pipeworks, която ще осигури тръбите за 495 километра от трасето на газопровода. Германската Salzgitter Mannesmann International ще осигури тръбите за останалите 270 километра. Компанията ще достави и част от необходимите свързващи части.

Всяка тръба е с дължина от 18 метра и тежи около 10 тона, допълват от компанията.

На 17 май с церемония в Солун беше дадено началото на строителството на TAP. Газопроводът трябва да осигури доставките на газ от Каспийско море (чрез връзка с Трансанадолския газопровод) в Европа.

През съоръжението ще може да бъде доставян и втечнен природен газ в Югоизточна Европа. За целта обаче трябва да бъдат изградени допълнително терминал за регазификация край Александруполис и газовата връзка Комотини – Стара Загора (IGB).

Очакванията са, че търговската експлоатация на TAP ще започне през 2020 година. Първоначално капацитетът на тръбите ще бъде 10 млрд. куб. метра природен газ годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още