IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи избори след коронавируса тестват стабилността на правителството в Италия

Местни избори и референдум за намаляване на броя на депутатите ще се състоят в страната този месец

16:21 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Местни избори и референдум този месец са първият изборен тест за лявоцентристкото правителство в Италия след коронавирусната криза в момент, когато разкъсваните от спорове управляващи партии изпитват затруднения пред обединената десница, пише Ройтерс.

Избирателите одобряват до голяма степен управлението на пандемията от премиера Джузепе Конте, но обществени допитвания сочат, че това няма да помогне на съюзниците в коалицията на изборите между 20 и 21 септември за губернатори на седемте области и за кметове на почти 1000 града.

Възползвайки се от края на блокадата, лидерът на Лига Матео Салвини, който е фактически ръководител на опозиционната десница, обикаля страната и опитва да покаже, че трипартийният му блок е водещата сила в италианската политика.

Допитвания през последно време установиха, че лявоцентристите може да загубят три области, включително традиционния си бастион Тоскана, като в същото време запазят Кампания на юг. Десницата трябва лесно да запази властта в двете области, които в момента управлява – Лигурия и Венето.

Седмите регионални избори ще се състоят в малката област Вале Д’Аоста, където се говори френски и тя разполага със собствена партийна система.

„Ако управляващите партии спечелят само една или две области, нещата може да се усложнят“, коментира Джанфранко Паскино, преподавател по политология в Болонския университет. Загуба на области може да увеличи натиска върху тях от опозиционните партии, чиято популярност сред избирателите вече е голяма.

Единственият вот в цялата страна е референдумът за реформа, предлагана от управляващата партия „Пет звезди“, която призовава за рязко намаляване на броя на депутатите. Предложението не се радва на гореща подкрепа от останалите партии, но се очаква обществото да го подкрепи ентусиазирано.

Голяма част от вниманието е насочена към областните надпревари, които макар да са съсредоточени върху местни проблеми, измерват политическата температура в цялата страна.

„Въпросът е, че има национална тенденция в подкрепа на дясноцентристите, която може да се наблюдава и на местно ниво. Ако националните избори се провеждаха днес, десницата щеше да е на предни позиции“, коментира анализаторът Антонио Ното.

Вредни разделения

Следващите парламентарни избори трябва да се проведат през 2023 г., така че евроскептикът Салвини несъмнено ще призове правителството да подаде оставка, ако двете основни коалиционни партии – „Пет звезди“ и Демократическата партия, претърпят поражение.

Конте, който е адвокат без партийна принадлежност, заяви през уикенда, че вотът няма да окаже влияние на правителството му, което е начело на страната от една година. Той обаче призна, че съюзниците му може да регистрират лоши резултати заради неуспеха им да постигнат съюзи на местно ниво.

Според Ното Демократическата партия щеше да има много по-добър шанс да задържи властта в Тоскана, ако „Пет звезди“ не беше решила да избегне потенциален съюз и вместо това избра да се състезава сама.

Фактът, че Демократическата партия е начело в Кампания се дължи на харизматичния й местен лидер Винченцо Де Лука, чиято популярност нарасна благодарение на твърдолинейния му подход към коронавируса. Той дори заплаши да използва огнепръскачки срещу студенти, които не спазват ограниченията на блокадата. Според негови поддръжници строгата му позиция е ограничила случаите на COVID-19 в гъстонаселената област.

Друг областен лидер, за когото се смята, че е свършил добра работа по време на пандемията, е губернаторът на Венето Лука Зайа. Смята се, че той ще получи над 70% от гласовете на изборите този месец – убедителна победа, която ще засили позицията му в Лига като противовес на импулсивния Салвини.

Макар че правителството, което работи усилено за спасяването на рухващата икономика, вероятно ще избегне лоши резултати този месец, ръководителят на Демократическата партия Никола Зингарети може да се окаже уязвим, особено при загуба на Тоскана.

То опита, но не успя да обедини усилията си с „Пет звезди“ в страната и изпитва затруднения да осигури на раздираната от противоречия партия ясна политическа платформа.

Критик на партията, пожелал да остане анонимен, казва пред Ройтерс, че политическият цикъл на Зингарети е приключил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още