IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата жена премиер на Швеция се върна на поста си няколко дни след оставката

Магдалена Андершон ще бъде начело на едно от най-слабите правителства в страната от десетилетия

22:10 | 29.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Първата жена премиер на Швеция Магладена Андершон беше назначена отново на поста в понеделник няколко дни след като напусна на фона на политически сътресения преди изборите, предават Ройтерс и Bloomberg.

Депутатите избраха с малко мнозинство Андершон за премиер за втори път в рамките на по-малко от седмица, след като тя очерта планове за правителство на малцинството, състоящо се само от социалдемократите.

Бившият финансов министър спечели сходно гласуване в сряда, но подаде оставка няколко часа по-късно, след като по-малкият коалиционен партньор напусна правителството заради изгубения вот за бюджета.

„Като всички правителства на малцинството ще търсим сътрудничество с другите партии в парламента и виждам добри възможности да го направим“, коментира на пресконференция Андершон, чиято партия има сто места в 349-местния парламент. Швеция Швеция

„Социалдемократите имат най-голямата парламентарна група с широк марж. Освен това имаме дълга традиция на сътрудничество с другите и сме готови да направим всичко необходимо да изведем Швеция напред“, допълни тя.

Лидерът на дясната опозиционна Умерена партия Улф Кристерсон определи новото правителство като „служебен кабинет за девет месеца“ и допълни, че той няма да успее да постигне много преди изборите, които трябва да се проведат през септември 2022 г.

Андершон ще трябва да ръководи едно от най-слабите шведски правителства през последните десетилетия и да управлява с бюджет, който отчасти е определен от трите опозиционни партии, включително антимигрантската Шведски демократи, чийто възход през последните десет години беше в основата на политическите сътресения в Швеция.

Парламентът прие поправки в бюджета, внесени от опозицията миналата седмица, които до голяма степен промениха разходните планове на правителството.

Социалдемократите са на власт от 2014 г., подкрепени от партии, които са обединени единствено от желанието за предотвратяване на възможността Шведските демократи да оказват влияние върху политиката.

Дясноцентристката опозиция не успя да събере достатъчно гласове, за да сформира правителство на мнозинството, а обществени допитвания показват, че едва ли ще има сериозни размествания в политическите сметки на следващите избори.

Андершон ще бъде изправена пред големи предизвикателства. Престъпността с прояви на насилие е повсеместна в околностите на големите градове. Здравните власти едва успяват да се справят с пандемията и се нуждаят от заздравяване, а правителството ще трябва да управлява и обещан преход към икономика с нулеви въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още