IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка няколко часа след назначението си

До оставката на Магдалена Андершон се стигна, след като парламентът отхвърли законопроекта на правителството ѝ за бюджета за догодина

20:55 | 24.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Първата жена премиер на Швеция Магдалена Андершон получи възможно най-лошото начало на мандата си, след като беше принудена да подаде оставка само няколко след историческото си назначаване, предава Bloomberg.

До оставката се стигна, след като Зелената партия, по-малкият партньор на социалдемократите на Андершон, напусна правителството ѝ заради отхвърлянето от парламента на законопроекта за бюджета за следващата година. 54-годишната бивша финансова министърка, която трябваше да се оттегли, за да има нова възможност да заеме премиерския пост, заяви, че все още е готова да оглави еднопартиен кабинет.

Новите сътресения показват как възходът на антиимигрантските Шведски демократи затруднява изключително сформирането на жизнена коалиция. Политическият пейзаж в страната, където от дълго време надпреварата беше между относително обединените десноцентристи и блок от леви партии начело със социалдемократите, сега е разтърсен от националистите, чиято популярност е подхранвана от влошаването на престъпността и напрежението заради имиграцията.

„Разбирам, че може да изглежда много хаотично и че случващото се е напълно необичайно“, каза Андершон, след като обяви оставката си по-малко от осем часа, след както беше назначена. „Въпреки че позициите в парламента изглеждат непроменени, трябва да направим нов опит за разрешаване на проблема. Не искам да ръководя правителство, чиято легитимност може да бъде поставена под съмнение“, допълни тя.

Веднъж тази година правителството вече рухна за кратко заради противопоставяне на план за смекчаване на контрола върху наемите на нови апартаменти. Предшественикът на Андершон Стефан Льовен напусна поста си през юни, след което се върна начело на правителството, а по-късно изненадващо обяви оставката си през август. Бившият синдикален лидер, който успяваше да създаде невъзможни съюзи, разчиташе на сътрудничеството с десноцентристите за задържането на Шведските демократи извън властта.

Сега, по-малко от десет месеца преди изборите, растящата политическа нестабилност може да помогне на националистите в крайна сметка да се изстрелят във властта. Но обществените допитвания все още не дават ясен победител.

Макар че Зелената партия съобщи, че няма да бъде част от кабинет на Андершон, тя няма да блокира назначаването ѝ.

Десноцентристка партия, която преди подкрепяше правителството, отказа да подкрепи бюджета на Андершон при гласуване в парламента по-рано в сряда, като вместо това предпочете конкурентно предложение от консервативни партии.

Поправката означава, че някои от ключовите реформи на правителството като допълнителна неработна седмица за семействата ще бъдат загърбени за сметка на повече разходи за съдебната система и намаляване на акциза върху бензина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още