IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия ще трябва да защити пазара си, ако Украйна сключи споразумение с ЕС

Русия може да свие преките си инвестиции в украинската икономика, което ще доведе до фалит на страната през 2014 г., убеден е съветник на руския президент

12:51 | 08.10.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Путин: Русия ще трябва да защити пазара си, ако Украйна сключи споразумение с ЕС

Ако Украйна подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, Русия ще взема решения за защита на своя пазар, но в рамките на правилата на Световната търговска организация, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Ако Украйна – а всичко върви натам – продължи да понижава нивото на защита на собствената си митническа територия, ще ни се наложи да предприемем някакви защитни мерки. Безусловно това трябва да бъдат мерки напълно в рамките на Световната търговска организация“, каза Путин. По думите му „една от клаузите на зоната за свободна търговия в рамките на ОНД ни дава право да въвеждаме защитни мерки, там това е записано директно“.

За пореден път той подчерта, че решението на Украйна за сближаване с ЕС нанася вреди на икономическите ѝ връзки с Русия, но „няма да имаме никакви проблеми в политическата сфера, убеден съм“. „Русия и Украйна са въобще братски държави, вече съм казвал – по принцип това е един народ. Така че, разбира се, ще си сътрудничим, както го правим и сега“, увери руският президент.

Според съветника му Сергей Глазьев ако Украйна подпише споразумение с ЕС, страната е застрашена от фалит през 2014 г., тъй като „Русия ще спре кредитирането си“. „Днес украинският платежен баланс до голяма степен е поддържан с руски кредити и руски преки инвестиции“, каза Глазьев.

Той напомни също, че делът на руския бизнес в преките инвестиции на чуждестранен капитал в Украйна достига 50%, надхвърляйки 6 пъти дела на Германия. „Ако всичко това спре или бъде рязко съкратено, фалитът е неизбежен. И означава незабавна смяна на властта“, подчерта съветникът на президента.

По думите му ако Украйна подпише споразумение с ЕС, Русия няма да осъществи плановете си за рязко трикратно понижаване на цената на природния газ за страната. „Планирахме да понижим цената на газа 3 пъти до нивото, на което сега го получава Беларус – 160 долара за 1 000 кубически метра“, изтъкна той. Ако това се случи, общото подобряване на условията за търговия на Украйна би възлизало на 5,5 млрд. долара годишно, изчисляват от ИТАР-ТАСС.

Руската агенция припомня също, че по данни на украинския премиер Микола Азаров привеждането на украинските технически стандарти към изискванията на ЕС ще струва на страната 165 млрд. през следващите 10 години. „Споразумението за асоцииране е всеобхватно и доста сложно за Украйна. Това е огромна работа. Ще трябва да настроим цялата си икономика към нови стандарти“, заяви Азаров.

Очаква се споразумението да бъде подписано на срещата на високо равнище „Източно партньорство“ през ноември тази година, която ще се проведе в литовската столица Вилнюс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
И литовците от една година им го размахват дебелия на руснаците, ама нещо изведнъж им се спихна:"Москва. Литва е готова да изпрати свои представители в Москва за провеждане на консултации по повод въведените ограничения върху вноса в Русия на литовски млечни продукти, каза пред журналисти директора на Роспотребнадзор Геннадий Онищенко, цитиран от РИА Новости. Ще се договаряме когато дойдат. Ние искаме да разберем кой иска да дойде и с какви въпроси. Вековната дружба няма да обсъждаме, каза Онищенко."Помня миналото лято как неколко държави от ЕС се омазаха от зор щото руснаците нещо се разсърдиха и спреха да им купуват краставиците. И ние тогава драхме пръчове, хем за едни краставици! хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Хаааахахаха! Ти наемаш ли се да им го покажеш на руснаците дебелия? Айде, ние всички ще те подкрепим! Гледам и че с източниците немаш проблеми, сигурно знаеш и от къде и как да докараш природен газ до бегето... хаха! Айде, че нема да се справиш сам, добре, ама можеш поне некой лев да изкараш, като си продадеш идеите на OMV и останалите, дето се беха напънали да избутат *** с Набуко... хехе!Дебелия ще го видим ние, ако ни врътнат кранчето... хехе Тогава и по 1000 ще искаш да даваш, ако има кой да ти го продаде! хехе... анализатори, газови експерти геби...! хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
nikolait
преди 10 години
Като руснаците видят дебелия и веднага намалят цената на газа. Е как украинците ще плащат 160 долара, а ние 500??? Мисля, че България отдавна трябваше да търси други източници на газ и петрол, а не да разчита на игрите на руснаците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
lyusien
преди 10 години
Ами защитете го Колко по-вече от сега Това е най протекционирания и политически защитаван пазар в света " Ако подпишете с Е С няма да ви намалим три пъти цената на газта Но ако не подпишете ще ви намалим цената Какво пазарно има в такива изказвания "?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още