IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на храни намаляват трансмазнините в световен мащаб

СЗО препоръчва приемът на трансмазнини да бъде ограничен до по-малко от 1% от общия прием на енергия

14:12 | 14.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световната здравна организация (СЗО) стартира инициатива за премахване на трансмазнините от храните в световен мащаб, оказвайки натиск върху производителите на хранителни продукти и масла и правителствата, които да ускорят работата си за предотвратяване на стотици хиляди смъртни случаи от сърдечни заболявания всяка година, пише The Wall Street Journal.

Специализираната агенция на Организацията на обединените нации призова правителствата да забраняват или ограничават тези мазнини и да ги заменят с по-здравословни мазнини и масла. Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че премахването на трансмазнините от менюто на хората ще бъде "глобална победа в борбата срещу сърдечносъдовите заболявания".

Мултинационалните компании, които произвеждат трансмазнини и ги използват като съставки, заявиха, че до голяма степен са премахнали тези масла от храните в САЩ, части от Европа и Канада, където правителствата вече ограничават употребата им.

Но трансмазнините остават широко използвани, когато регулаторните органи и производителите на храни са твърде бавни в действията си. Много от мазнините се намират в храни, произведени от местни производители.

Международната асоциация за храни и напитки - група от Женева, представляваща хранителни компании, включително Kellogg Co., General Mills Inc., McDonald's Corp. и Unilever, заяви, че нейните членове са отстранили индустриално произведените трансмазнини от 98,8% от световните продуктови портфейли.

„Ние приветстваме това начинание от страна на Световната здравна организация", каза Роко Реналди, генерален секретар на групата.

Nestlé работи за "пълно отстраняване на всички трансмазнини", произхождащи от частично хидрогенирани масла, заяви говорителка на компанията. Според нея компанията ги е елиминирала от 99,8% от мазнините и маслата, които използва. Гигантът Mondelez International, производител на бисквитите Oreo, е напът да премахне частично хидрогенираните масла от продуктите си до края на годината.

Трансмазнините, често под формата на частично хидрогенирани хранителни масла, изиграха водеща роля в популяризирането на пакетираните храни след Втората световна война в САЩ и на други места по света. Производителите на храни ги използват, за да направят по-дълготрайни маслата за готвене, да стабилизират маргарина и да помогнат на пакетираните бисквити да запазят вкуса си.

Повече от 20 държави са ограничили употребата на трансмазнини през последните 15 години, пише вестникът.
СЗО препоръчва приемът на трансмазнини да бъде ограничен до по-малко от 1% от общия прием на енергия, т.е. по-малко от 2,2 грама на ден при диета с 2 хил. калории дневно. Трансмазнините са свързани с 537 000 смъртни случаи от сърдечни заболявания в световен мащаб всяка година, или около 7,7% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания, сочи проучване от 2016 г., публикувано в списание Journal of the American Heart Association.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още