IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Атанас Тасев: България може да се превърне в страна транзитьор на газ

Геополитическата конфронтация работи в наша полза, посочи енергийният експерт

19:45 | 02.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В четвъртък се очаква да бъде подписан договорът за изграждане на газопровод от Турция през България за Сърбия, Унгария и Австрия. Това на практика е втората тръба от проекта "Турски поток", която ще снабдява с газ страни от Източна Европа.

"Има определен подтекст – с подписването на този договор ще отпаднат много въпроси. Първо, отпада въпросът дали втората тръба на "Турски поток" ще мине през наша територия. Второ, отпада въпросът дали след 1 януари, в случай че Украйна прекрати доставките на газ по Трансбалканския газопровод, ние ще имаме газ. Да, ще имаме газ", коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БНР.

По отношение на диверсификацията на доставките на природен газ, той посочи, че има един косвен елемент:

"С отпадането на транзита по Трансбалканския тръбопровод през Украйна, много спорно е дали точно сега ще се случи, нашите тръби остават празни. Ние спокойно можем да осигурим достъп на Украйна до терминали на втечнен газ, действащият в момента Ревитуса в Гърция и евентуално строящия се в Александруполис. В този смисъл ние можем да се превърнем или в страна транзитьор, или в страна, търгуваща втечнен газ по посока Украйна", смята енергийният експерт.

Според него Украйна е поставена в доста сериозна ситуация, защото договорът за доставка на газ следващата година от Русия не е потвърден и затова тя спешно подготвя интерконектор през Полша, за да получава поне 6 милиарда, въпреки, че консумация надвишава 40 милиарда.

"Тази тръба ще осигури доставки за страната и транзит през страната, което реално ще натовари съществуващата ни транзитна газопреносна система. Ако това не се беше случило, нашите тръби оставаха празни и ние практически изчезвахме от газовата карта на Европа, убеден е проф. Тасев. – Този акт е много сериозен и положителен.“

Професорът обясни, че е направил справка с колегите от „Булгартрансгаз“ и информира, че „всичко върви по план и много скоро единайсеткилометровият участък, който ни свързва с Малкочлар – с втората тръба от „Турски поток“, която идва от Каракьой, скоро ще бъде приключен“.

Атанас Тасев напомни, че се строи и газоизмерителна станция, като за първи път от контактите на България с Русия има място, където „можем да контролираме качеството, количеството и да извършваме сделки на границата между Турция и България, което по същество може да бъде част от платформата на газовия хъб Балкан“.

Проф. Тасев напомни, че няма фиксирана цена на газа и напомни, че битката между доставчиците на втечнен газ от Америка и навлизането на тръбния газ от Русия реално вече оказаха влияние върху цената на газа. Той посочи като аргумент, че преди три години формулата, по която се определя цената на газа беше променена и за България е постигната най-ниската цена.

„Така че ние вече сме консумирали този факт от тази търговска битка между двама гиганти. Що се отнася до бъдещето то ще зависи колко бързо ще бъде построен терминалът за втечнен газ Александруполис, защото тогава Америка няма да е единственият доставчик, а ще има доставчици от Катар, от Египет, посочи специалистът и добави: Знаете за големия план газопровод EastMed, където участват Израел, Египет, Гърция, Италия. В момента едно голямо газохранилище, което има ограмен потенциал в Средиземно море, ще втечнява газ в Египет и тогава ще има битка на входа на терминала за регазификация.“

Професорът е категоричен, че при тази динамика на пазарите българите ще са в по-благоприятно положение в ценово отношение като крайни потребители.

  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
На професора да му кажа от сега, че Украйна и Русия ще се договорят за газа, да не бълнува глупости че ще изнасяме газ за Украйна, че направо е смешно. За турски поток, диверсификацията означава, че Ердоган и Путин пускат и спират кранчето. Т.е. вече двама на клона. Цената на газта за бита е все така скъпа и недостъпна за мнозинството и след уж голямото намаление. Т.е. или няма такова, или остава в нечий джоб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
Професорът да не се е объркал ? Според форумния пияница С.П. Турски паток няма, и няма и да има. Туй били големи руски празни приказки, а неговите (на С.П.) били пълни с истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още