IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Анна Кръстева: За първи път в ЕК има баланс

Някои от критиките към състава на комисията са свързани със спорни кандидатури, коментира политологът

09:22 | 15.09.19 г.
<p>
	Бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен при посещението си в София и срещата си с премиера на България Бойко Борисов. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен при посещението си в София и срещата си с премиера на България Бойко Борисов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия е замислена като комисия на балансите и компромисите, което предизвика много силни, остри и критични реакции. Сега обаче балансът е постигнат по убедителен начин за първи път – ЕК е съставена от 13 жени и 14 мъже, коментира политологът проф. Анна Кръстева в предаването Клуб Investor на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й и предшественикът на Урсула фон дер Лайен – Жан-Клод Юнкер е имал желание за същия баланс. Това не е нов политически приоритет, но е нова изпълнена политическа стратегия, заяви Кръстева.

„За първи път Вишеградската четворка е доволна. Лидерите на четирите държави отчетоха голям успех. Те получиха два вицепрезидента на комисията и ключови ресори, сред които е разширяването на съюза. По този повод имаше среща с лидерите на страните от Западните Балкани", коментира още политологът.

Все пак има и критики за състава, и една от тях е свързана с проблематични кандидатури, поясни тя.

„Унгарският комисар, който е предложен, ще трябва да отговаря за правовата държава страните кандидати за членство в ЕС. Той беше министър на правосъдието в правителството на Виктор Орбан, когато Унгария стана обект на санкции за неспазване на ключови принципи на правовата държава".

От друга страна, самите имена на ресорите в ЕС не са прозрачни за това, което ще се прави, коментира още проф. Кръстева.Има доста големи разминавания между названието на ресора „иновации и младеж“ и какво конкретно покрива той.

„Не се разбира, че в ресора става дума за наука. Става въпрос и за културно наследство, което да се предлага по иновативен начин", каза още политологът.

Вижте целия разговор във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още