IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектобюджетът на ЕС пренасочва финансиране за милиарди към Южна Европа

Очаква се най-силно ощетени да бъдат страните от Централна Европа – Полша, Унгария, както и Прибалтийските страни

12:31 | 23.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) планира да пренасочи десетки милиарди евро европейско финансиране от държави в Централна и Източна Европа към тези, които бяха най-тежко ударени от финансовата криза като Гърция и Испания.

Реформата се очаква да бъде една от най-спорните части от проекта на новия европейски бюджет за следващия програмен период 2021-2027 г., който трябва да бъде представен следващия месец. Той ще представлява значителна промяна в кохезионната политика на Брюксел на стойност 350 млрд. евро, чиято цел е да подпомага по-малко развитите части на ЕС.

Това съобщава вестник Financial Times, позовавайки се на документ с проекта на бюджета.

Според информацията Брюксел иска да сложи край на практиката, според която кохезионните пари се разпределят почти изцяло на базата на брутния вътрешен продукт на глава от населението, замествайки я с прилагането на по-общи критерии, включващи всичко от младежка безработица, образование и опазване на околната среда до миграция и иновации. 

Европейската комисия (ЕК) също така планира да въведе промени и в условията за кандидатстване за финансирането, включващи съответствие с върховенството на закона, като също така ще има и повече ограничения за това как да бъдат използвани европейските пари.

Промените се очаква да бъдат особено тревожна новина за Полша и Унгария – два големи бенефициента на кохезионни средства, които обаче претърпяха сблъсък с Брюксел през последните месеци и години заради своето прилагане на върховенството на закона и демократичните си стандарти.

Подробности около реформата все още се уточняват, но според дипломати и официални лица очакванията са в резултат средства да бъдат пренасочени от Полша, Чехия и Прибалтийските страни към южни държави като Италия, Гърция и Испания, както и дори към някои региони на Франция.

Промените в условията за разпределение на средствата не представляват само преначертаване на географията на европейското финансиране, но също така установяват нова обосновка за политиките за разпределение на богатствата на блока, посочва FT.

След вълната на разширяване на ЕС след 2004 г. т. нар. структурни фондове на съюза бяха насочени към затварянето на икономическата пропаст между старите и нови членки. Полша успя да си гарантира около 77 млрд. евро от кохезионната политика за бюджетния период 2014-2020 г., Унгария – 22 млрд. евро, Словакия – 14 млрд. евро.

Битката за средства ще бъде усложнена допълнително и от планираните съкращения в цялата сума за кохезионни разходи, която за миналия период бе в размер на 350 млрд. евро, като една от причините е и попълване на пропуските във финансирането, които ще се отворят при излизането на Великобритания от състава на ЕС. По думите на еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотингер „необходимо е“ да бъде направено съкращение от 5% до 10%.

Европейските представители също така готвят промени и относно условията към държавите членки за европейско финансиране, които ще изискват някои страни да използват по-голяма част от собствените си средства при изпълнението на проекти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
bghighlander
преди 5 години
То хубаво, но за нас пак ще е един гол, четвъртит с изпъкнали вени, нали? :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"Проектобюджетът на ЕС пренасочва финансиране за милиарди към Южна Европа "Ееее, движението на капитали на юг нещо повлече крак. Турция си забра златото от САЩ, Тексас си прибра златото от "Централния депозитар"............Дерзайте южняци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още