IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията около коронавируса потиснаха европейските пазари

Паневропейският измерител Stoxx 600 отписа над 0,7%, въпреки че по-рано в рамките на сесията достигна увеличение от 2%

19:55 | 11.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в сряда на отрицателна територия, след като не можаха да запазят ръстовете си от по-рано през деня на фона на нови притеснения за разпространението на коронавируса по света.

Паневропейският измерител Stoxx 600 отписа над 0,7%, въпреки че по-рано в рамките на сесията достигна увеличение от 2%. Очаквано най-лошо представяне записаха акциите в сектора на пътуванията и свободното време, които отписаха 4%. От своя страна книжата на банките и сектора на химическите компании отчетоха ръст от близо 1%.

Британският измерител FTSE отписа 1,4%. От своя страна германският бенчмарк DAX се раздели с 0,35%, а френският CAC 9 близо 0,6%.

В сряда сутринта Английската централна банка (АЦБ) оябви изненадващо понижение на основната лихва в опит да се ограничи икономическото въздействие на новия коронавирус. Институцията понижи лихвата от 0,75% до 0,25% и обяви нова схема за финансиране в подкрепа на малкия и среден бизнес, както и мерки за стимулиране на кредитирането.

Също така в сряда Великобритания обяви, че отпуска пакет стимули в размер на 30 млрд. паунда за борба с последствията от вируса. Случаите на болни в страната са записали увеличение от 22% до 456.

Инвеститорите продължават да са притеснени за разпространението на коронавируса. Случаите на болни в световен мащаб вече са над 120 000, а смъртните случаи са над 4300. Само случаите в Италия са над 10 000, а загинали са 631 души.

Междувременно отвъд Океана водещите американски индекси се намират дълбоко на отрицателна територия, като и трите спадат с по над 4% минути след 19:30 ч. българско време.

При индивидуалните акции в Европа отчетите се оказаха най-голям фактор за представянето в сряда.

Производителят на спортни стоки Adidas предупреди за спад в продажбите си от 1 млрд. евро в Китай през първото тримесечие. Германската марка отчете също оперативна печалба за четвъртото тримесечие от 245 млн. евро и продажби за 5,84 млрд. евро, което не отговори на очакванията на анализаторите. Акциите на компанията записаха понижение от 9,1%

Книжата на компанията в сферата на сигурността G4S поевтиняха с близо 30%, след като отчетоха загуба за миналата година заради глоба в размер на 375 млн. долара във връзка с бизнеса си във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още