IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Бундесбанк очаква икономическо разведряване

Изключително експанзивната ориентация на паричната политика не може да бъде постоянно състояние, повтори за пореден път Йенс Вайдман

16:26 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман очаква по-силен икономически растеж в Германия през тази година. В същото време той предупреди за опасностите от твърде дългата фаза на ултрахлабавата парична политика в еврозоната.

„От днешна гледна точка има някои индикации, че икономиката изпитва само временна фаза на слабост и отново ще ускори скоростта си след понижението“, каза Вайдман в четвъртък по време на събитие в Дюселдорф. Това беше първата реч на Вайдман във втория му мандат като президент на германската централна банка, предава Ройтерс.

Вайдман споменава „отличната ситуация на пазара на труда“ и увеличаващите се доходи. Това ще гарантира според него, че частното потребление ще преодолее слабостта си. Според банкера вече има признаци за това в германския сектор за търговия на дребно, който отбеляза силно увеличение на продажбите през първото тримесечие.

На фона на малко по-оптимистичната оценка за икономическото развитие Вайдман повтори предходни свои твърдения, че „изключително експанзивната ориентация на паричната политика не може да бъде постоянно състояние“.

Той повтори, че тази парична политика е „свързана с рискове и странични ефекти“.

„Ако това доведе до надценяване на активите, в крайна сметка може да причини и резки корекции на цените", предупреди Вайдман.

Европейската централна банка (ЕЦБ) запазва ключовите си лихвени проценти на рекордно ниското ниво от 0,0% от пролетта на 2016 г. насам. В отговор на неотдавнашното забавяне на икономиката в еврозоната през март банката отложи обратното нарастване на лихвените проценти и сега възнамерява да не променя ключовите си лихви поне до края на годината.

По-късно в четвъртък, в интервю за германския Handelsblatt,  председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се ангажира за първи път с възможността германец да стане президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман е „убеден европеец и опитен централен банкер", „подходящ“ за позицията, казва Юнкер в интервю за германския Handelsblatt. „Не споделям мнението на части от Южна Европа, че един германец не може да стане президент на ЕЦБ“, казва Юнкер в разговор с германските ни колеги. Повече от интервюто на Юнкер четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още