IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентските избори в Полша ще се състоят на 28 юни

Новите статистически проучвания показват рязък спад на популярността на Анджей Дуда за сметка на други двама кандидати - Рафал Тшасковски и Шимон Холовния

15:10 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Полша ще проведе президентските избори на 28 юни, след като отложи оспорваното гласуване през май заради пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Решението е от изключително значение за кандидата на управляващата партия „Закон и справедливост“, действащият президент Анджей Дуда, чиято подкрепа намалява, тъй като страната продължава да изпитва сериозни затруднения заради щетите, нанесени от вируса и мерките, които бяха наложени за неговото ограничаване. 

През последните пет години водещата партия води разпален спор с Европейския съюз (ЕС) относно демократичните ценности, като същевременно отбягва мултикултурната позиция на блока по въпроси като правата на гейовете. Ако Дуда загуби президентския вот, процесът на преобразуване на Полша ще бъде поставен на риск, тъй като партията няма достатъчно места в парламента, за да отмени президентското вето.

„Кампанията ще бъде кратка, интензивна и брутална“, заяви Марек Мигалски, политолог, работил и в двата политически лагера. "Предстоят три седмици на живот в замъглена информация".

Отговорът на Полша срещу вируса

Като част от популистките сили, които възникнаха на различни места в Европа, „Закон и справедливост“ многократно е критикувана от ЕС заради недемократичните ѝ усилия да подчини местните съдилища. Правителството на страната заяви, че прекратява управлението на привилегирована и корумпирана „каста“ от съдии и че Брюксел няма право да се намесва в случая.

Президентските избори се превърнаха в тест относно реакцията на правителството срещу коронавируса, който засегна Полша по-слабо от редица други държави в Западна Европа. До момента 1100 полски граждани са загинали вследствие на заразата от март.

Твърдението, че Варшава е реагирала бързо, въвеждайки стимули за подпомагане на икономиката, което първоначално засили популярността на Дуда, беше помрачено от редицата нарушения на мерките от държавни служители.

Дуда все още води проучвания на общественото мнение, но вече не не разполага с необходимата 50-процентнтна подкрепа, с която ще избегне балотаж, предвиден за 12 юли. Проучване от тази седмица му показа, че той губи втори кръг срещу либералния кмет на Варшава Рафал Тшасковски, както и от независимия кандидат Шимон Холовния, телевизионна личност без политически опит. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още