IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Дания: Маргрете Вестагер ще остане в Брюксел за втори мандат

Еврокомисарят за конкуренцията е свършил отлична работа както за ЕС, така и за Дания през последните пет години, категорична е Мете Фредериксен

12:22 | 27.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маргрете Вестагер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Маргрете Вестагер. Снимка: Ройтерс

Датският еврокомисар Маргрете Вестагер ще остане в Брюксел за втори мандат, дори и да не успее да се пребори за поста на председател на Европейската комисия (ЕК), заяви новият министър-председател на Дания Мете Фредериксен, цитирана от Euractiv.

Фредериксен заяви в сряда, че нейната сънародничка е свършила добра работа в Брюксел и ще бъде номинирана за втори мандат в ЕК.

Въпреки че Вестагер за момента продължава битката за наследник на Жан-Клод Юнкер, нейната позиция в Брюксел преди това далеч не беше гарантирана, като се има предвид, че тя идва от различно политическо семейство от това на премиера Фредериксен. 

Досега приетата логика беше, че никой в Копенхаген няма да застане на пътя на Вестагер, ако ѝ бъде предложен председателският пост в ЕК. Но подновяването на нейния мандат обаче се разглежда като по-малко вероятно.

Но тази неяснота беше разсеяна от Фредериксен, която заяви пред датската телевизия, че Вестагер е „свършила наистина важна работа за ЕС, следователно и за Дания“.

Според новият датски премиер на Вестагер „ѝ е позволено да продължи като еврокомисар“.

На въпроса дали се изкушава да назове някого от социалдемократите за подобна роля, Фредериксен отвърна, че „когато става въпрос за международни постове, тогава, разбира се, трябва да видим дали не разполагаме вече с опитен еврокомисар, който има шанс да продължи“.

„Мога напълно и ясно да защитавам като социалдемократически министър-председател това, че ѝ е позволено да продължи своята работа“, подчерта Фредериксен.

Въпреки че избирането на еврокомисари изисква одобрението на Европейския парламент, добре известните професионални постижения на Вестагер през последните пет години гарантират, че тя почти сигурно ще получи благословията на ЕС.

Новият премиер на Дания, най-младият в историята на страната (Фредериксен е едва на 41 години), ще се насочи към Брюксел в неделя, за да присъства на първата си среща на Европейския парламент с други ръководители на държавите членки на блока.

Срещата на върха трябва да постигне напредък при дебатите за избиране на нов председател на ЕК, пост, който в момента е заеман от Жан-Клод Юнкер.

Фредериксен заяви, че преговорите в неделя ще бъдат като „игра на пасианс“, но не потвърди дали тя ще настоява Вестагер да бъде избрана за председател на изпълнителния орган на ЕС или ще предпочете по-пасивно участие.

В съобщение в Twitter Вестагер написа: „Щастлива съм“, като благодари на социалистите за това, че ѝ предоставят възможност да остане в Брюксел.

Доналд Тръмп: „Тя мрази САЩ“

Вестагер не е всеобща любимка. Американският президент Доналд Тръмп заяви по-рано в интервю, че ЕС не действа добросъвестно, като налага големи глоби на американските технологични компании като Apple и Google.

“Тя (Вестагер) мрази САЩ, може би повече от всеки друг, с когото съм се срещал някога“, подчерта Тръмп пред Fox News.

Благословията от страна на Фредериксен означава, че девет от общо 28-те места за еврокомисари вече са до голяма степен ясни. Българката Мария Габриел, чехкинята Вера Йоурова, естонката Кадри Симсон и финландката Юта Урпилайнен са останалите жени, които могат да бъдат назначени.

При мъжете са ясни унгарецът Ласло Тручани, латвиецът Валдис Домбровскис, Никола Шмит от Люксембург и словакът Марош Шефчович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още