IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за Brexit отново зациклиха

Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън ще говорят за състоянието на разговорите в събота следобед

22:29 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Барние, главен преговарящ за ЕС, заминава от хотела си, за да присъства на преговорите за Brexit в Лондон, Великобритания, в петък, 4 декември 2020 г. <em>Снимка:&nbsp;Bloomberg</em></p>

Мишел Барние, главен преговарящ за ЕС, заминава от хотела си, за да присъства на преговорите за Brexit в Лондон, Великобритания, в петък, 4 декември 2020 г. Снимка: Bloomberg

Преговорите в Лондон за търговския пакт след Brexit бяха прекъснати в петък вечерта. След седмица на интензивни преговори в британската столица беше решено заедно с британския преговарящ Дейвид Фрост, „че условията за споразумение не са изпълнени“, написа в Twitter главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Причината за това били различия по отношение на гарантирането на еднакви условия на конкуренцията, риболова и правилата за спазване на споразумението, предава DPA.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън ще говорят за състоянието на преговорите в събота следобед.

Разговорите често се влачеха до късно през нощта, което подхранваше надеждите за скорошно приключване. Но и провалът не изглеждаше изключен. За последно изглеждаше, че настроението отново се влошава. Сега изглежда доста несигурно дали може да има пробив на най-високо ниво.

Ако въпреки засилените усилия споразумение не бъде постигнато навреме, от началото на годината между Великобритания и континента ще има мита и високи търговски бариери. Тогава приключва преходната фаза, след като Великобритания напусна ЕС.

И двете страни наскоро бяха увеличили натиска. Според британските медии британските преговарящи се оплакват от предполагаеми нови искания от страна на ЕС. Това забавяло разговорите. Говорител на правителството в Лондон заяви в петък, че преговорите са в "много труден момент". 

Преди това Лондон обяви, че ще възстанови противоречивите клаузи на своето законодателство за вътрешния пазар, което трябва да се върне в Камарата на общините в понеделник. Проектозаконът предизвика бурно възмущение в Брюксел, тъй като постави под съмнение части от споразумението за излизане, които вече бяха договорени.

Междувременно председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел предупреди срещу вето от държавите членки. „Държавите членки ще трябва да решат, както и британската страна", каза Мишел в Брюксел. „Държавите членки трябва да кажат „да“ или „не“ и ако едната страна на масата отговори с „не“, значи нямаме сделка“.

Съвсем наскоро френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще се съгласи на договор само ако бъдат защитени дългосрочните интереси на страната му. Това се разглежда като заплаха за налагане на вето.

ЕС иска споразумение, но не на всяка цена, каза Мишел. За едно споразумение са нужни двама, добави той. Великобритания също носи отговорност, пояснява още той. ЕС е мощна сила, що се отнася до правилата и стандартите, а Великобритания трябва да реши кои стандарти иска в бъдеще, заключи Мишел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още