IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговарящите десни партии в Австрия са близо до споразумение за миграцията

Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата планират да ограничат икономическата миграция в страната

20:11 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Себастиан Курц. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Себастиан Курц. Снимка: Архив Ройтерс

Консервативната Австрийска народна партия (АНП) и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) обявиха днес, че са постигнали напредък по въпроса за миграцията в хода на преговорите си за съставяне на правителствена коалиция, предаде ДПА.

По думите на председателя на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе партиите са близо до споразумение по темата. "Дискусиите вървят много добре", потвърди 31-годишният председател на АНП Себастиан Курц, който е вероятният бъдещ канцлер на Австрия.

Двете партии от десния спектър планират да увеличат от шест на десет години периода, след който придобилите статут на бежанци ще имат правото да кандидатстват за гражданство. В намеренията им е намаляване на социалните помощи за бежанците, а също ограничаване на икономическата миграция в Австрия чрез преразглеждане не списъка на професиите с недостиг на квалифицирана местна работна ръка.

На парламентарните избори в средата на октомври победи АНП с 31,5 на сто от гласовете, следвана от социалдемократите с 26,9 и АПС с 26 процента. Социологически проучвания установиха, че антиимигрантските платформи на двете десни партии са били решаващи за изборния резултат.

От АНП са заявили, че искат коалиционното споразумение с АПС да бъде подписано към края на декември, съобщи БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още