IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои ли нов сблъсък между Шойбле и Гърция?

Германският финансов министър обвини Алексис Ципрас, че не защитава бедните гърци така, както е обещал

13:34 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Остри критики отправи германският финансов министър Волфганг Шойбле към гръцкия премиер Алексис Ципрас, като го обвини, че не е защитил бедните гърци, както е обещал в своите предизборни кампании, пише „Катимерини“.

Неофициално от гръцкото правителството коментират пред изданието, че „отговорността на Шойбле за управлението на гръцката криза е записана в историята“. Официално говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос още по-категорично заяви, че Ципрас е свършил своята работа и това, „което смята, че трябва в интерес на своята държава“. 

„Вече е ясно кой носи отговорността, че Еврогрупата не можа да стигне до споразумение“, обясни още Цанакопулос, цитиран от гръцката информационна агенция Ana Mpa.

Шойбле трябва да спре да обвинява гръцката страна, смята още той.

Сблъсъкът между Шойбле и представителите на гръцката държава започна още през 2015 г., когато той не можа да постигне компромис с Янис Варуфакис, първият финансов министър в правителството на Ципрас. За да умилостиви своите кредитори, премиерът смени Варуфакис с много по-компромисната фигура на Евклидис Цакалотос, но и това не беше достатъчно и германският министър дълго време настояваше, че Гърция трябва да излезе от еврозоната.

Заради неговата позиция лидерите на страните от европейския валутен блок преговаряха рекордните повече от 17 часа за подписване на третата спасителна програма на Гърция на стойност 86 млрд. евро.

Сега Шойбле не се отказва от позицията си, че облекчаване на дълговете на Гърция не са необходими. На обратната позиция обаче е Международният валутен фонд (МВФ). Институцията отказва да участва във финансирането на програмата за южната ни съседка, ако няма решение за устойчивото управление на гръцките дългове. Германия обаче стои категорично на мнението, че МВФ трябва да остане в програмата.

Според германското издание Bild и Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да защитава позицията на МВФ и да обмисля облекчаване на дълга на Гърция.

И макар и усилията на Гърция да се признават в повечето европейски институции и Атина да получава все по-открито подкрепа, гръцкият премиер започна да става по-умерен в очакванията си.

Преди заседанието на Еврогрупата Ципрас беше категоричен, че сделка с добри условия за страната ще има. От изтекли стенограми на срещата стана ясно, че това действително е било възможно, ако кредиторите не се бяха скарали за пореден път за облекчаването на дълговете.

На шеговит въпрос може ли да се очаква Ципрас да сложи дългоочакваната вратовръзка на срещата на Европейския съвет през юни, той сериозно отговори, че е по-важно да няма нови икономии, отколкото какво точно ще носи на съвета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още