IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Германия покори 16-годишен връх и през август

Oчакванията за доходите са достигнали най-високото си равнище от обединението на Германия, сочат данни на GFK

13:55 | 27.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителското доверие в Германия бележи 16-годишен максимум за август на фона на по-високите очаквания за доходите и надеждите, свързани с най-голямата европейска икономика, предаде БТА.

Изпреварващият индекс за потребителското доверие на изследователския институт GFK се е повишил до 10,8 пункта за август спрямо 10,6 пункта за юли.

 

Проучването показва, че засега германците пренебрегват притесненията, свързани с преговорите по Brexit, протекционистичната политика на американския президент Доналд Тръмп и напрежението между Германия и Турция.

Индексът на GFK, който се основава на анкета сред 2000 потребители, сега е на най-високото си равнище от октомври 2001 година. Анализаторите очакваха показателят за август да запази юлската си стойност.

Потребителското доверие сред германците остава отлично, отбелязва институтът, цитиран от DPA.

GFK допълва, че очакванията за доходите са достигнали най-високото си равнище от обединението на Германия през 1990 година. "Eуфорията за доходите" сред домакинствата се дължи на отличното състояние на германския трудов пазар.

Безработицата е рекордно ниска - 5,5%, инфлацията също е ниска, а лихвите са на исторически минимум, което допълнително подкрепя потребителското доверие, посочват още от института.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още