IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия получи отсрочка за понижаването на бюджетния си дефицит

Дори облекчените цели за настоящата и следващата година ще бъдат постигнати трудно, коментира анализатор

20:52 | 11.09.12 г.
<p>
	Витор Гашпар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Витор Гашпар. Снимка: Ройтерс

На Португалия бе предоставена още една година за понижаване на бюджетния дефицит след  последният тримесечен преглед от страна на международните кредитори, контролиращи изпълнението на спасителната програма за страната на стойност 78 млрд. евро, съобщи ВВС.

Португалският министър на финансите Витор Гашпар заяви, че представителите на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка отбелязват осъществения напредък в преструктурирането на икономиката. Те обаче са решили, че трудната икономическа обстановка налага предоставянето на допълнително време за постигане целите, залегнали в спасителната програма.

Според Гашпар влошаването на състоянието на португалския бюджет се дължи на задълбочаването на дълговата криза в еврозоната и особено в съседна Испания, която е най-големият пазар за португалския износ.

По първоначалния план Португалия трябваше да се вмести в изискванията на Европейския съюз за бюджетен дефицит от 3% до 2013 г., като през тази година той бъде понижен до 4,5%.

Според новата схема през 2012 г. бюджетният дефицит трябва да падне до 5%, през 2013 г. да достигне 4,5%, а през 2014 г. - 3%.

По думите на Гашпар правителствата на страните-членки на еврозоната вече са одобрили новия график за понижаване на бюджетния дефицит.

Сумата от 78 млрд. евро по спасителната програма няма да бъде увеличавана, а страната трябва да се завърне на международните пазари на заемен капитал според досегашния план през следващата година, добави той.

„Дори тези облекчени цели за настоящата и следващата година ще бъдат постигнати трудно“, заяви пред Ройтерс Ралф Солвийн, икономист в Commerzbank. „Но нагласата на пазара е, че ЕЦБ може да разреши кризата, докато настоящите мерки показват, че Европа променя фокуса по отношение на излизането от кризата към ръст“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още