IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия може да излезе от спасителната програма без превантивен кредит

Рекордно ниската доходност по държавните облигации вдъхва доверие на институциите в страната

16:14 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Португалия може да излезе от спасителната програма без превантивен кредит

Португалия най-вероятно ще излезе от спасителната си програма по примера на Ирландия – без да използва превантивна кредитна линия, смятат анализатори на Citigroup, Commerzbank и Danske Bank, които са първични дилъри на португалски дълг, цитирани от Bloomberg.

Банките в страната уверяват своите клиенти, че португалската икономика е достатъчно силна да излезе от програмата и без поддържаща финансова помощ. Техният оптимизъм е породен от ниската доходност по държавните облигации, която падна до осемгодишно дъно от 3,72% миналата седмица. Тогава иберийската държава проведе първи търг по продажба на дългосрочни държавни ценни книжа (ДЦК), откакто влезе в спасителната програма през 2011 г.

„Очаква се Португалия да излезе без проблеми от програмата. Ние я препоръчвахме като една от водещите страни за търговия през 2014 г. и засега тя оправдава доверието ни“, казаха анализаторите на базираната в Копенхаген Danske Bank Йенс Петер Сьоренсен и Андерс Молер.

Нагласата на инвеститорите към Португалия претърпя рязка промяна. Доходността по облигациите беше двойно по-висока от сегашното ниво през септември поради опасения, че страната може да има нужда от допълнителна помощ. Подем в икономиката и на пазарите, стимулирани от Европейската централна банка (ЕЦБ), обаче предполагат, че страната ще последва Ирландия, която излезе от спасителната си програма през декември.

Тази на Португалия, включваща финансова помощ от 78 млрд. евро, осигурени от „тройката“ кредитори – Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ), е предвидена да приключи на 17 май. Португалското правителство ще реши по какъв начин да излезе от нея преди срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел на 5 май, каза министър-председателят на Португалия Педро Пасуш Коелю миналата седмица.

Представители на „тройката“ започнаха да изготвят последната си оценка за португалската икономика на 22 април и се очаква да я завършат през тази седмица, обяви секретарят на португалския кабинет Луиш Маркеш Гуедеш. В понеделник правителството ще проведе заседание, на което най-вероятно ще обсъжда стратегия за бюджета на страната, добави той.

Португалия набра 750 млн. евро чрез продажбата на десетгодишни държавни облигации при средна доходност от около 3,58% на 23 април. До преди това държавата разчиташе на банките да пласират облигации, като от такива продажби тя набра 6,25 млрд. евро през тази година.

Все пак рейтингът на страната остава под инвестиционния според агенциите за кредитен рейтинг Standard & Poor's (S&P), Moody's и Fitch. Последната ревизира перспективата пред рейтинга на Португалия на "положителна" на 11 април. S&P и Moody's обявиха, че биха могли да коментират развитието на Португалия на 9 май.

Португалия излезе от най-продължителната си рецесия за последните 25 години през второто тримесечие на 2013 г. Правителството прогнозира икономически растеж от 1,2% за 2014 г., след свиване от 1,4% за 2013 г. Целевият дефицит е 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година, като се очаква той да се свие под 3-процентната граница на ЕС през следващата.

Португалския дълг достигна най-високото си ниво през миналата година, когато регистрира 129% от БВП. Правителството прогнозира той да падне до 126,8% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още