IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия излиза от спасителната програма без превантивен кредит

Португалия ще е третата страна от еврозоната, която напуска спасителната програма

10:08 | 05.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Педро Пасуш Куелю обявява решението на кабинета. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Педро Пасуш Куелю обявява решението на кабинета. Снимка: Ройтерс

Португалия ще излезе от спасителната си програма през този месец по примера на Ирландия – без да използва превантивна кредитна линия, предава Ройтерс.

Страната няма да изисква допълнителна финансова преходна помощ, когато излезе от спасителната програма. Правителството на премиера Педро Пасуш Куелю реши в неделя, че на 17 май при напускането на програмата страната няма да поиска допълнителни кредити. Така, подобно на Дъблин, и Лисабон се реши на „чисто напускане“ на спасителната програма.

След Ирландия и Испания Португалия ще е третата страна от еврозоната, която напуска спасителната програма. "Взехме това решение, защото нашата стратегия за връщане на финансовите пазари бе добре приета, защото ние отчетохме огромен напредък в рехабилитацията на държавния бюджет и възвърнахме доверието към нас", заяви министър-председателят Куелю.

Благодарение на сериозната програма за икономии на правителството, която доведе до големи трудности за част от населението, инвеститорите вече възвърнаха доверието си към Португалия. Това означава, че страната може да си позволи да се финансира пряко на капиталовите пазари чрез поносими лихви.

Първоначално Португалия искаше да получи от международните донори кредитна линия след завършването на програмата за помощ на 17 май, която по принцип не желаеше да ползва. Тя трябваше да подсили гърба на страната на финансовите пазари. Сега обаче кабинетът се отказва от тази идея.

Решението на Португалия не е неочаквано. По-рано през месеца анализатори на Citigroup, Commerzbank и Danske Bank бяха заявили, че очакват точно това. „Очаква се Португалия да излезе без проблеми от програмата. Ние я препоръчвахме като една от водещите страни за търговия през 2014 г. и засега тя оправдава доверието ни“, казаха анализаторите на базираната в Копенхаген Danske Bank Йенс Петер Сьоренсен и Андерс Молер.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле приветства решението. „Обявеното завършване на програмата показва отново, че поетият съвместно път в еврозоната е най-подходящият", подчерта министърът, цитиран в прессъобщение. „Португалия доста добре използва последните три години и реализира мащабни реформи", добавя той.

„Португалия в момента е в силна позиция, за да завърши консолидацията на публичните си финанси и да задълбочи структурните реформи", заяви и ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Партньорите на еврозоната и МВФ подкрепиха изпадналата в криза страна през 2011 г. с помощта на заем от общо 78 милиарда евро. Именно темата за изтичащата спасителна програма ще бъде обсъждана днес на срещата на министрите на финансите от еврозоната в понеделник в Брюксел.

Португалия излезе от най-продължителната си рецесия за последните 25 години през второто тримесечие на 2013 г. Правителството прогнозира икономически растеж от 1,2% за 2014 г., след свиване от 1,4% за 2013 г. Целевият дефицит е 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година, като се очаква той да се свие под 3-процентната граница на ЕС през следващата.

Португалския дълг достигна най-високото си ниво през миналата година, когато регистрира 129% от БВП. Кабинетът прогнозира той да падне до 126,8% през тази година.

Все пак рейтингът на страната остава под инвестиционния според агенциите за кредитен рейтинг Standard & Poor's (S&P), Moody's и Fitch. Последната ревизира перспективата пред рейтинга на Португалия на "положителна" на 11 април. S&P и Moody's обявиха, че биха могли да коментират развитието на Португалия на 9 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още