IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 18 европейски компании са излезли от "Северен поток 2"?

През декември 2019 година от проекта се отказа AlLseas, която полагаше тръбите по дъното на Балтийско море

21:48 | 23.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Поне 18 компании са излезли от проекта "Северен поток 2" след заплахата от санкции от страна на САЩ, пише германското издание Der Tagesspiegel. Това е записано в доклада, подготвен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за Конгреса.

Документът беше предаден на Конгреса в петък (19 февруари), но още не е публичен.

Сред компаниите, които са се отказали от газопровода, са индустриалният концерн от Майнхайм  Bilfinger, както и Munich Re Syndicate.

Най-важната компания, която се отказа от проекта, е строителят Allseas, който се оттегли през декември 2019 година. Швейцарската компания се отказа под заплахата от санкции и това доведе до едногодишно забавяне на строителството на газопровода. 

Русия днес строи газопровода със собствени сили, като е завършена малко над 90% от работата по проекта.

Преди дни от Ройтерс посочиха, че в новите санкции на САЩ, наложени върху газопровода, няма нито една срещу германска компания. Под прицела на Вашингтон остава корабът, който полага тръби по дъното на Балтийско море - "Фортуна", както и неговият собственик - регистрираната в Москва "КВТ-Рус".

Републиканците критикуваха новия доклад с коментар, че администрацията на Джо Байдън реално ще позволи изграждането на газопровода, който ще има "катастрофални последици за САЩ", както го определя сенаторът републиканец Тед Круз.

Според медийни публикации се очаква САЩ и Германия да преговарят за допустимостта на руските енергийни проекти в Европа. Сигналите са, че и двете страни вече са готови на компромиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още