IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската PGNiG записва рекорден износ на газ към Украйна

От 2015 година Украйна не е купувала природен газ директно от Русия, а през 2017 г. транзитът през страната расте с 14%

15:22 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: PGNiG</em></p>

Снимка: PGNiG

PGNiG е реализирала рекорден износ на природен газ към Украйна през 2017 година, става ясно от съобщение на полската газова компания. През изминалите 12 месеца компанията е доставила 700 млн. куб. метра газ на украинските потребители.

От август 2016 година Полша и Украйна са свързани с интерконектор и оттогава до края на 2017 година PGNiG е доставила над 1 млрд. куб. метра за Украйна.

„Нашите газови доставки са диверсифицирани – местен добив, както и внос от различни източници“, коментира зам.-директорът на компанията Мачей Возняк. PGNiG получава газ по тръбопроводите от Русия, както и от Катар, Норвегия и САЩ чрез терминала за втечнен газ „Лех Качински“ в Швиноуйшче.

В съобщението си от компанията посочват, че през октомври 2017 година са сключили споразумение с украинския оператор на газопреносната мрежа „Укртрансгаз“ за използване на мрежата и газовите хранилища на територията на Украйна.

„Това отваря нови търговски възможности за PGNiG”, допълват от компанията.

От 2015 година Украйна спря да купува природен газ директно от Русия и получава доставки през бързо изградени газови връзки със съседните държави. Освен Полша, газ идва още от Словакия и Унгария. PGNiG e деветият по големина доставчик на газ за Украйна.

По данни на „Укртрансгаз“ през 2017 година през Украйна за Европа са транзитирани 93,5 млрд. куб. метра руски природен газ. Това е увеличение от 13,7% спрямо количествата, реализирани през 2016 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още