IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша затваря всички въглищни мини до 2049 г.

Това е единствената страна в ЕС, която не е обещала въглеродна неутралност до 2050 г.

20:32 | 25.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Полските синдикати на работещите във въгледобивната индустрия са се споразумели днес с правителството за постепенното затваряне на въглищни мини, като последните ще затворят през 2049 г. Това съобщиха представители на синдикатите и правителството, потвърждавайки информация на Ройтерс.

От въглищата се генерира по-голямата част от електроенергията в Полша. В момента страната получава почти 80 процента от енергията си от каменни и лигнитни въглища.

Тя е единствената страна в ЕС, която не е обещала въглеродна неутралност до 2050 г., тъй като управляващата "Право и справедливост" настоява, те че са нужни много повече ресурси, за да се осигури чиста енергия.

Освен това ПиС винаги е била предпазлива в отношенията със синдикатите, тъй като в миналото миньорски протести са довеждали до насилие.

„Съгласихме се за разпускането на един от най-важните отрасли в индустрията на Полша“, каза Доминик Колож, ръководител на Силезийската регионална асоциация на съюза „Солидарност“. Сега споразумението трябва да бъде представено за одобрение от ЕК.  

Синдикатите, правителството и представители на най-големия производител на въглища в страната - Полска минна група (PGG) продължиха разговорите за преструктурирането на сектора, докато 200 миньори протестираха под земята срещу затварянето на мини.

Заместник-министърът на държавните активи Мачей Малецки каза на пресконференция, че протестът на миньорите ще приключи след постигнатото споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още