IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша успя да спъне плановете на Русия за Opal

Европейският съд е спрял изпълнението на решението на ЕК, изваждащо газопровода от Третия енергиен пакет

20:43 | 27.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съд е постановил прекратяване на решението на Европейската комисия (ЕК) за газопровода Opal. Това съобщи полската газова компания PGNiG на своята уебстраница.

Газопроводът свързва германската и чешката газопреносна мрежа и е реалното продължението на "Северен поток" към Европа. През октомври ЕК одобри изключението на Opal от обхвата на Третия либерализационен пакет и даде на "Газпром" възможността да ползва още част от капацитета, но срещу търг.

В момента руската компания използва безусловно половината от капацитета на тръбите. С решението на ЕК щеше да може да ползва още 40% на търг. Останалите 10% са запазени за трети заинтересовани страни.

Полша обаче подаде жалба срещу това решение в Европейския съд. Мотивът на PGNiG да обжалва е, че така се увеличава концентрацията на доставките на газ в ръцете на един доставчик, което е нарушение на правилата за диверсификация. Това крие заплаха за нарушения или дори преустановяване на доставките за Европа, посочиха от полската компания.

Ръководителят на PGNiG Петр Возняк обясни по време на пресконференция, че Европейският съд е постановил прекратяване на решението на ЕК в края на миналата седмица. Официалното съобщение ще бъде разпространено по-късно през седмицата, допълва ТАСС.

"Газпром" настояваше да има пълен достъп до Opal, подготвяйки почвата за реализацията на проекта за разширяване на "Северен поток". Капацитетът на газовата връзка е 36 млрд. куб. метра на година.

Против решението на ЕК за Opal се обяви и Украйна. Киев заплаши да съди общността заради допускането на изключенията за газопровода. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 12
aldy
преди 7 години
Ще гледаме голям сеир тази зима, когато Укрия започне усилено да краде от транзитирания газ и "Газпром" врътне кранчето с профилактична цел. Тази договореност за капацитета на Opal беше заради недостатъчните за ЕС количества, които "Газпром" може да достави по съществуващите трасета. С "хитрия" ход на Полша Европа остава в дефицит, който в близко бъдеще няма откъде да се замести. Това дори да не бъде изключена Укрия. А при едно такова изключване, предвидено по действащия договор, умираме прави сите евроумници, режейки клона, на който сме кацнали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още