IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: "Зелените" все повече се превръщат в традиционна партия

Човечеството все повече разбира, че темите около климата и опазването на околната среда са от фундаментална важност, твърди експертът

16:51 | 23.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Зелените“ все повече се превръщат в традиционна партия, участвайки в парламентарния живот, но в същото време могат да дадат новия импулс за промяна, който търсят много европейски граждани. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria гл. ас. д-р Милен Любенов, доктор по политология, Катедра „Политология“ на СУ "Св. Климент Охридски" по повод зелените движения в Европа, които набират все повече сила.

Той добави, че през последните 20 и повече години традиционните „леви“ и „десни“ изпълняват една и съща програма, тоест те нямат кой знае какви идеологически различия и това ги обезличава. Именно тук е шансът на „Зелените“, каза експертът.

По думите му от десните партии летят обвинения, че те са новото модерно ляво, а от лявото идват коментари, че партията е „вегетарианска секция на ХДС". 

„Нормално е да има критика от германската левица, защото вече четвърта година Залените са втора политическа сила в Германия, т.е. те изместиха социалдемократите. Някои социологически проучвания показват, че Зелените изпреварват християндемократите. Абсолютно съглаен съм, че това са клишета, защото идеите на зелените са много прагматични на европейско ниво.“

„Зелените са прогресивна формация, което до някаква степен ги доближава до левите идеи, но от друга страна това не ги прави антагонисти на дясното“, каза д-р Любенов и добави, че според него те могат да си партнират по много въпроси.

Човечеството все повече разбира, че темите около климата и опазването на околната среда са от фундаментална важност. И ако през 80-те години на миналия век тези теми вълнуваха само Зелените, сега са неизменна част от политическия мейнстрийм, добави гостът.

По думите на д-р Любенов Зелените са изключително симпатични на младите хора, защото имено те акцентират върху качеството на живот, не толкова върху материалната сигурност.

Целия разговор чуйте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още