IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическа нестабилност обхваща Швеция

Премиерът на коалицията на малцинството Стефан Льовен изгуби вота на недоверие срещу него и ще трябва да реши дали да свика предсрочни избори

12:34 | 21.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Министър-председателят на Швеция Стефан Льовен загуби вота на недоверие в парламента, което означава, че неговото правителство на малцинството пада, а най-голямата скандинавска икономика изпада в политически хаос, пише Bloomberg.

Льовен има седмица, за да реши дали да свика предсрочни избори.

Ако той прецени, че ще има нови избори, това ще е първият предсрочен вот в страната от 1958 г. Ако обаче Льовен не свика избори, председателят на парламента ще поиска от най-големите партии да се опитат да сформират ново правителство.

Кризата беше предизвикана от предложените промени на пазара на жилища в Швеция. Льовен, социалдемократ, който оглавява крехка малцинствена коалиция след неубедителните избори през 2018 г., се съгласи да дерегулира новопостроените апартаменти, за да успокои десноцентристките депутати. Това разгневи левицата, която заяви, че той е преминал ключова граница.

Лявата партия спечели подкрепа от група консервативни и националистически партии, желаещи да изхвърлят политическия си враг Льовен от властта.

Свалянето на Льовен е поредният знак, че шведската политика е коренно променена след възхода на антиимиграционните шведски демократи. Партията контролира малко под една пета от местата в парламента на страната. Тази реалност накара партиите да се съгласят да обмислят да работят с шведските демократи, някога считани за твърде ксенофобски, за да бъдат приети от водещите политици.

Политическата нестабилност на Швеция все още не се е разляла върху икономиката, според Йохана Янсон от Bloomberg Economics. "Доверието в икономическите перспективи на Швеция е по-силно от доверието в правителството," казва тя.

„Очакваме възстановяването да продължи, тъй като пандемията облекчава хватката си върху шведските пазари за износ“, допълва Янсон. „Слабото управление е по-голям риск в дългосрочен план, като потиска перспективите за структурна реформа на пазара на жилища и на труда“, заключава тя.

Льовен, бивш синдикален лидер и заварчик, прекара последните две години и половина в коалиция, която изглеждаше нестабилна от самото начало. Неговите социалдемократи управляваха заедно със Зелените и можеха да останат на власт, стига да получат подкрепата на Лявата партия, Централната партия и Либералите.

Премиерът оцеля след привидно неразрешими конфликти и излезе победител в предишни вотове в парламента. Отстраняването му от длъжност сега поставя началото на несигурно политическо бъдеще в Швеция. Ако страната проведе предсрочни избори, следващото правителство едва ли ще е по-стабилно.

Даниел Бергвал, икономист в SEB, припомня, че съставянето на кабинет след последните избори е отнело 4 месеца. Съставянето на ново правителство няма да е по-лесно, защото изборите пак няма да излъчат категоричен победител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
След Швеция наред са Германия, Франция , без да се имат предвид "независимите" в източна Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още