IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите данъци в Гърция не увеличават приходите в хазната

Под натиска на кредиторите Атина премахна много данъчни облекчения и вдигна ставки, но това не помога на бюджета, твърди в. "Катимерини"

14:37 | 05.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличените данъци в Гърция не постигат своята цел и всъщност водят до намаляване на приходите в хазната, пише гръцкият вестник "Катимерини". Това се крие зад "успешната история" на управляващите за бюджетния излишък и социалните дивиденти, коментира още изданието.

Въпреки че бюджетът има по-голям от очакваното излишък, данъчните приходи - директни и косвени, не постигат заложените цели и са под равнището, достигнато през 2016 година.

"Сириза" заявяваше, че ще работи за защита на уязвимите домакинства, докато беше в опозиция, но идвайки на власт увеличи индиректните данъци до най-високото ниво за последните десет години - 15,1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Под натиска на кредиторите гръцкото правителство увеличи ставките на данъци, акцизи и премахна множество данъчни облекчения. Например вече е преустановена практиката за намалена ставка на ДДС за островите.

Така приходите от директни данъци в страната достига 17,59 млрд. евро, по последни данни на финансовото министерство, а през 2016 година те са били 19,25 млрд. евро. Очакванията на правителството бяха за увеличаване на данъчните приходи с 1 млрд. евро с мерките в данъчната си реформа.

Приходите от корпоративните данъци са 2,81 млрд. евро, при очаквани 3,04 млрд. евро и приходи от 3,18 млрд. евро през 2016 година.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Гърция е страната с най-голям ръст на данъците през 2016 година. Като цяло приходите от данъци са в размер на 38,6% от БВП и за миналата година са се увеличили с 2,2 процентни пункта.

Лидери в своеобразната класация обаче са Дания и Франция, където приходите от данъци са над 45% от БВП през 2016 година.

За риска при по-високите данъчни ставки признава и гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас. Той коментира, че те са заплаха за икономическата активност, пише Ana Mpa. По данни на централната банка през 2017 година гръцката икономика частично успява да се върне на позициите си от 2015 година. Икономическият подем може да бъде подобрен в бъдеще, смята още Стурнарас.

Правителството трябва да изпълни и последния, четвърти преглед по спасителната програма, за да може Гърция да се завърне на капиталовите пазари бързо след края на програмата през август 2018 година, препоръча гуверньорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още