IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco: Гърция няма да успее да се върне на пазарите тази година

Ако вземе големи заеми при сегашните пазарни условия, лихвите по дълга на страната ще бъдат обременяващи

22:26 | 03.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pimco: Гърция няма да успее да се върне на пазарите тази година

Най-големият инвестиционен фонд в света Pimco смята, че Гърция няма да успее да излезе на международните пазари през 2014 г. и че страната ще бъде принудена да прибегне до ново външно финансиране, пише в. "Етнос", като се позовава на Дойче веле. 

Изданието отбелязва, че оценката опровергава премиера Андонис Самарас, който преди няколко дни обяви, че Гърция може да стъпи на краката си и че вече не е необходима помощ от нейните кредитори.

Пред германския в. "Зюддойче цайтунг" изпълнителният директор на Pimco Майлс Бранч казал, че не е убеден, че Гърция е в състояние тази година да набере необходимите финансови средства от международните пазари.

Мнението на световния инвестиционен фонд има особена тежест, тъй като неговите инвестиции в размер на 1,5 трилиона евро са вложени в държавни облигации. Лихвите по гръцките държавни облигациии с деветгодишна давност в момента се движат в границите на 8 процента, изтъква експертът на Pimco пред германския вестник.

Ако Гърция вземе големи заеми при тези условия, общата тежест от лихвите по дълга ще е много по-голяма от тази, ако Гърция продължи да се финансира от Европейския механизъм за подкрепа.

Марсел Фрешър, председател на германския институт за икономически изследвания (DIW), също смята, че Гърция няма да може да избегне нов меморандум за облигационен заем, вероятно през 2015 г.

На същото становище е и Волфганг Бозбах от правителствената Християндемократическа партия в Германия, който преценява, че нов меморандум за Гърция е неизбежен. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още