IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Педро Санчес призова лидерите на Каталуня да се въздържат от насилие

Страната се стяга за протести

17:59 | 28.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Педро Санчес, премиер на Испания, отправи призив към лидерите на движението за независимост на Каталуня да се въздържат от всякаква подкрепа за актове на насилие. Страната се стяга за протести, които могат да последват съдебните процеси срещу неколцина от лидерите-сепаратисти, намиращи се в затвора, предаде Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на Bloomberg. 

„Тяхната грешка е тотална“ заяви Санчес на среща на неговата Социалистическа партия в Мадрид по отношение на лидерите на движението за независимост на Каталуня. „Призовавам ги да осъдят всяка форма на насилие“, казва той.

Присъдите се очакват скоро в процеса срещу 12 лидери-сепаратисти, които през 2017 г. се опитаха да провъзгласят независимостта на Каталуня от Испания. Ако те бъдат признати за виновни по обвиненията, включително и за бунт, могат да се очакват масови протести и дори безредици в Каталуня, опасяват се испанските власти. На 23 септември полицията арестува девет активисти на движението за независимост по подозрения в тероризъм, след като у тях са били открити материали за изработка на взривове.

„Те искат да ни деморализират. Те искат да ни уплашат. Те няма да успеят“, е заявил в Twitter Хоаким Тора, президентът на област Каталуня, който също подкрепя независимостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още