IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на CEZ се свива наполовина в последните три месеца на 2013 година

Компанията посочва като причина сериозното понижение на цените на едро на електричеството в Европа и масивните субсидии във ВЕИ сектора

17:05 | 27.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на CEZ се свива наполовина в последните три месеца на 2013 година

За последното тримесечие на миналата година печалбата на чешката компания CEZ е намаляла с 49% до 3,5 млрд. крони (175 млн. долара) спрямо 6,9 млрд. крони година по-рано.

За цялата 2013 година печалбата намалява с 12,3% до 35,2 млрд. крони, съобщават още от компанията. Този резултат с малко (200 млн. крони) надминава предварителните очаквания на компанията. Приходите са в размер на 82,1 млрд. крони.

Причината за този спад от компанията виждат в сериозното понижение на цените на електричеството на едро в Европа, както и масивните субсидии, които отиват в сектора на възобновяемите източници. В същото време продължава стагнацията на европейската икономика, а и има несигурност около регулаторната среда в енергийния сектор на Стария континент, допълват от CEZ.

Прогнозите на компанията са за влошаване на ситуацията. Приходите през таи годинаще бъдат в рамките на около 70,5 млрд. крони, а печалбата – към 27,5 млрд. крони.

През 2013 година CEZ е заложила на оптимизирането на традиционното производство на електричество. Компанията е инвестирала в проекти за повишаване на капацитета на ядрените си централи, както и на въглищните централи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още