IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът е заплашен от над 30-годишно дъно, ако има твърд Brexit

"Ароматът на валутната криза запова да се увеличава", твърди анализатор

13:15 | 03.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на британския паунд ще достигне най-ниското си ниво от 1985 г. насам в случай, че Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение - сценарий, който започва да изглежда все по-вероятен сега, отколкото преди 6 месеца, сочи изследване на Bloomberg.

Към момента има 30-процентен шанс Кралството да напусне блока през октомври без сделка, показват резултатите от изследване на 13 банки. Това е повече от тройно увеличение на перспективата, спрямо сходно изследване, проведено през февруари. Подобен изход на процеса по Brexit ще понижи цената на паунда с повече от 9%, достигайки стойност от 1,10 паунда за долар - ниво, което не е отбелязвано през последните 34 години.

Изследването също показва, че с при около 3 месеца до крайния срок за Brexit, всички сценарии остават възможни. Анализатори предвиждат приблизително еднакви шансове за “твърд” Brexit, допълнително отлагане на процеса, както и свикване на парламентарни избори в Кралството преди 31 октомври. Постигането на споразумение преди крайния срок на 31 октомври е най-малко вероятният сценарий с едва 15% възможност да се случи, сочи изследването.

“Ароматът на валутна криза започна да се увеличава”, посочва Люк Хикмор, Aberdeen Standard Investments. “Работех през 1992 г. по време на “Черната сряда” и не искам да виждам тези сътресения отново”, добавя той.

Британската валута се срина с 10% по време на “Черната сряда” през септември 1992 г., когато Великобритания беше принудена да се оттегли от Европейския валутен механизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
cum on ABBA face
преди 4 години
няма да има брекзит! ингилизите ще обърнат палачинката в ПОСЛЕДНИЯ момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още