IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът в Гърция ще разследва бивши финансови министри за "Списъка Лагард"

Депутатите ще разнищват защо Георгиос Папаконстантину и Евангелос Венизелос не са инициирали данъчни проверки на 2 хил. гърци с швейцарски банкови сметки

10:10 | 02.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Парламентът в Гърция ще разследва бивши финансови министри за "Списъка Лагард"

Гръцкият парламент ще разследва защо двама бивши министри на финансите не са направили данъчни проверки на над 2 хил. гърци със сметки в швейцарски банки, пише FT.

Преди няколко дни гръцкият разследващ журналист Костас Ваксеванис публикува т. нар. „списък на Лагард“, в който фигурират имената на над 2 хил. гръцки граждани, включително и политици, със сметки в швейцарски банки.

Списъкът е бил връчен на бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину от сегашния управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард през 2010 г. по времето, когато тя беше финансов министър на Франция.

След като списъкът беше публикуван от Костас Ваксеванис, властите в Гърция организираха светкавичен съдебен процес срещу него с обвинение, че е нарушил закона за защита на личните данни. Журналистът обаче беше оправдан.

Междувременно списъкът беше предаден и на прокуратурата, но така и не стана ясно защо проверката на включените в него лица не е започнала по-рано. Единственото обяснение на властите в Гърция е, че дискът с данните се е загубил, въпреки че Папаконстантину уж го бил предал на службата за борба с финансовите престъпления. Сегашният министър на финансите на Гърция Янис Стурнарас обясни пред депутатите в Атина, че не е виждал такъв списък, когато е поел поста.

Парламентът в Атина ще разследва защо Папаконстантину и наследникът му Евангелос Венизелос не са инициирали данъчна проверка. Ако гръцките депутати решат, че трябва да започне съдебен процес срещу тях, двамата бивши финансови министри се изправят пред обвинения в престъпна небрежност.

Случаят предизвика остри критики към съдебната система на Гърция.

„Вместо да бъдат арестувани лицата, които укриват данъци, беше арестуван журналистът, който ги разкри“, коментира пред изданието Емилиос Авголеас, професор по международно финансово право в Университета в Единбург.

„Това за пореден път припомня, че в условията на корумпирани режими по целия свят свободата на словото се ограничава в услуга на определени интереси“, допълва той.

Янис Стурнарас посочи, че ресорното му министерство също ще започне самостоятелни разследвания на 400 гърци, заподозрени в укриване на данъци. Отделно ще се проверяват десетки хиляди други случаи на задгранични трансфери на стойност над 22 млрд. евро и сделки с луксозни имоти в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Ще разследват и ще открият, че змията не искала да захапе опашката си :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още