IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж поиска Airbus да сведе до минимум съкращенията на персонала

Държавата не плаща милиарди евро за свиване на размера на работната сила, предупреди френският държавен секретар по транспорта Жан-Батист Джебари

12:34 | 01.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Balint Porneczi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Френското правителство призова производителя на самолети Airbus да ограничи максимално предвидените съкращения на персонала, след като компанията обяви късно във вторник (30 юни), че възнамерява да свие работния състав с 15 000 души в рамките на Европа, за да оцелее по време на коронавирусната криза. 

Френският държавен секретар по транспорта Жан-Батист Джебари заяви, че правителството изчислява, че 2000 от планираните 5000 съкращения на работниците на Airbus във Франция могат да бъдат спестени чрез дългосрочна схема, свързана с намалено работно време и заради направените правителствените инвестиции в „зелени“ самолети от ново поколение, съобщава Ройтерс.

Най-голямата аерокосмическа група в Европа планира да премахне около 5000 работни места във Франция, 5100 в Германия, 900 в Испания, 1700 във Великобритания и още 1300 в други страни. 

"Държавата призовава Airbus да гарантира, че ще направи възможно най-малко принудителни съкращения", заяви Джебари пред телевизия BFM. „Airbus е изправена пред много труден период. Държавата застава зад Airbus и Air France", подчерта още той.

Джебари потвърди, че националният превозвач Air France планира да освободи близо 7600 работни места по време на планирано преструктуриране, което ще бъде обявено тази седмица, включително 1000 работници в своето регионално звено Hop.

Френското правителство договори държавна помощ в размер на 7 млрд. евро за Air France, за да смекчи щетите, които авиокомпанията претърпя наред с другите представители на индустрията заради коронавируса. Джебари предупреди и Air France да ограничи обема на съкращенията на персонал.

„За програмите за съкращения не се плаща 7 млрд. евро. Тези 7 млрд. евро са за оцеляване, да се изплащат заплати в края на месеца ", подчерта държавният секретар по транспорта.

Френската държава притежава 11-процетнен дял в Airbus и 14,3% в Air France KLM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още