IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж: Няма да преживеем нова пълна блокада

Според новия френски премиер локалните блокади са добър отговор на втората вълна от заразата

17:20 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жан Кастекс,&nbsp;премиер на Франция. Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Жан Кастекс, премиер на Франция. Снимка: Bloomberg L.P.

Новото правителство на Франция ще се стреми да запази икономиката, ако втора вълна на  пандемията от коронавирус го принуди да въведе мерки за блокиране, заяви премиерът Жан Кастекс в сряда.

„Няма да преживеем, икономически и социално, една абсолютна и генерална блокада“, каза Кастекс пред BFM TV и RMC радио, като добави, че се застъпва за по-целенасочени ограничения, предава Bloomberg.

Докато от Световната здравна организация съветват държавите да се подготвят за втора вълна от разпространение на пандемията, частичните блокади са балансиращ акт, който властите в световен мащаб обмислят или прилагат, тъй като публичните финанси вече бяха затруднени от първата вълна на заразата и сега са необходими компромиси.

Във вторник САЩ регистрираха поредни негативни рекорди както при новите случаи, така и при смъртността вследствие на заразата, като общият брой на заразените в страната достигна 3 милиона души. В Бразилия президентът Жаир Болсонаро даде положителна проба за вируса, докато кризата в най-голямата икономика в Латинска Америка ескалира. В Сърбия бяха организирани протести, които стигнаха до насилие, след като бе потвърдено, че столицата ще бъде поставена под блокада заради „тревожния“ ръст на заразените.

Възстановяването

Седмиците на блокада върху бизнеса, транспорта и социалния живот, наложена за ограничаване на разпространението на COVID-19, оставиха Франция в много затруднено положение. Националната статистическа агенция INSEE изчислява, че икономиката на страната ще се свие с около 9% през тази година, но и предупреждава, че втора вълна на заразата ще затрудни възстановяването.

Локализираните блокади все повече се превръщат в начин за борба с разпространението на вируса, като същевременно позволяват животът да продължи, а някои такива вече влязоха в сила - в Лестър във Великобритания, в Лерида, близо до Барселона в Испания, и в части от Лисабон, Португалия.

Френските здравни власти продължават да призовават хората да носят маски и да спазват безопасна дистанция. Джером Саломон, генералният директор по здравеопазването на страната, каза за вестник Le Figaro, че ограничаването на пътуванията може да бъде друго решение на проблема с разпространението на заразата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още