IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паниката в Турция дърпа европейските борси надолу*

Според FT ЕЦБ се притеснява за някои европейски банки с големи експозиции към Турция

12:57 | 10.08.18 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Трейдър на пода във Франкфурт. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Трейдър на пода във Франкфурт. Снимка: Getty Images News

Европейските фондови пазари отчитат най-сериозния си спад от началото на седмицата, следвайки пониженията в Азия и на фона на медийните новини за появата на паника в Турция заради поредния срив на местната валута, предава Bloomberg. Проблемите на южната ни съседка обаче заразяват донякъде и еврозоната, а единната европейска валута поевтинява до почти едногодишно дъно, докато доларът поскъпва.

Драматичното понижение на турската валута повлече надолу акциите на редица банки от еврозоната. Особено засегнати са книжата на испанската BBVA, италианската UniCredit и френската BNP Paribas.

„Има опасения, че някои европейски банки никога няма да могат да си върнат парите, инвестирани в Турция“, казва пред DPA пазарният анализатор Йохен Щанцл от брокерската къща CMC Markets. Акциите на трите банки, които бяха поименно назовани от Financial Times, поевтиняват с по над 3 на сто. По-рано финансовият всекидневник писа, че специалистите на Европейската централна банка имат опасения за някои европейски банки с големи експозиции в Турция. 

Единният надзорен механизъм на ЕЦБ счита, че испанската BBVA, италианската UniCredit и френската BNP Paribas имат сериозни експозиции към Турция, твърди FT, позовавайки се на свои източници. Според медията ЕЦБ е загрижена за това, че турските кредитори не са  хеджирани срещу слабостта на лирата.

Банковият подиндекс Stoxx 600 Banks се понижава с 1,3%, като е втори по спад сектор в Stoxx 600 след този на добивната индустрия. Книжата на BBVA и Unicredit поевтиняват с 3,6% и 3,4%. Книжата на най-голямата германска банка Deutsche Bank поевтиняват с 3,3%, а тези на BNP Paribas - с 2,8%. При ING спадът в цената е от 2,3%, а при Commerzbank минусът е от 2,2%.

Германският DAX се понижава с 1,36%, в Лондон FTSE отстъпва с 0,54%, а френският CAC губи 0,99 на сто от стойността си.

„Турция не е новата Гърция“, казва пред Bloomberg Стивън Еколо, експерт от TFS Derivatives.  „Няма съмнение, че предупреждението на ЕЦБ захранва страховете за риска от Турция. Но смятам, че основният проблем с Турция е свързан повече с авторитарния режим на Ердорган, както и с икономически проблеми заради дипломатическата вражда между САЩ и Турция около задържането на американски пастор в Турция".

От своя страна Карстен Хесе, европейски икономист в Berenberg, счита, че Турция може да въведе капиталов контрол.

Турската лира потъна до ново дъно на фона на дипломатическата криза между Анкара и Вашингтон, докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган си играе с нервите на анализаторите, които чакат в петък първата му реч от началото на последните разпродажби.

Геополитическото напрежение между САЩ и други страни определяше тона за пазарите през тази седмица. По-рано Китай реагира на поредния рунд от търговската война с допълнителни мита. Рублата поевтиня до двегодишно дъно, след като САЩ обявиха нови санкции срещу Русия заради атентата от 4 март срещу бивш двоен агент в Обединеното кралство.

Глобалните пазари реагираха преди на финансови стресови ситуации дори и на сравнително малки икономики, когато в тях участват банки и финансови дружества от други държави.

През 2008 г. колапсът на исландските банки попари инвеститорите по целия свят, които бяха принудени да държат почти безполезни активи или депозити, замразени и недостъпни в продължение на години.

По време на дълговата криза в еврозоната между 2010 и 2015 г. опасенията за финансовата слабост на Гърция засегнаха пазарите в световен мащаб, тъй като дилърите се притесняваха за стабилността на европейските банки, ако страната напусне еврозоната. Ограничената разпродажба на китайската валута през 2015 г. също предизвика трусове на фондовите пазари.

Ограниченото задържане на валутните резерви на Турция може да я накара да потърси спасителен пакет от Международния валутен фонд, при условие че правителството е готово да отговори на обикновено стриктните изисквания на МВФ.

"Като се има предвид ниското ниво на резерви, мисля, че те ще се нуждаят от МВФ и колкото по-бързо стане това, толкова по-добре", казва Пол Макнамара, инвестиционен директор за облигациите на нововъзникващите пазари в GAM International Management, цитиран от Wall Street Journal.

* Актуално към 12:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 5 години
п.п. Патока Доналд само ги засили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 5 години
*** - това намерих набързо , но има доста документи в бнб - чети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
hagan
преди 5 години
В настоящия пост са цитирани изцяло статии на Христо Христов (в-к Дневник)-ти виждал ли си го този *** христо христов провери го този ако ти каже добър ден виж дали има слънце пълен джеендърр-това не авторитетен източник а *** на заплата при сорос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
hagan
преди 5 години
истинската причина за днешния срив е това I have just authorized a doubling of Tariffs on Steel and Aluminum with respect to Turkey as their currency, the Turkish Lira, slides rapidly downward against our very strong Dollar! Aluminum will now be 20% and Steel 50%. Our relations with Turkey are not good at this time!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 5 години
Остава изходът, колкото и тежък да е той за страната, за нейния международен авторитет, с всички негативни последици за икономиката като масовото преустановяване на много производства, прекратяване на вноса на стоки, блокиране на валутни постъпления от износа и налични авоари и резерви, да се направят контакти и постъпки пред кредиторите правителствата и банките на съответните страни, за разсрочване на плащанията по кредитите на първо време за 1990. Във връзка с гореизложеното и с оглед съхраняване на част от стратегическия резерв на страната предлагаме БВТБ да преустанови плащанията по кредитите от чужбина със срокове през 1990.Луканов прави един последен опит. Близкият до съветските кръгове последен български комунистически премиер не успява да измоли един последен кредит от 1 млрд. долара от Москва. Горбачов не е в състояние да му осигури такава сума и той си тръгва с празни ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 5 години
Само дето нашият е 2/3 дългосрочен :) Ето тhttps://money.bg/economics/zapatva-li-se-turtsiya-kam-ikonomicheska-kriza.htmlи една интересна статия п.п.Луканов наистина чака пари от руснаците , има доста по темата изписано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
hagan
преди 5 години
не знам от къде са ти информациите руснаците никога са нямали пари и не са давали нашия дълг беше основно към лондонския клуб и малка част към парижкия -лондонските предлагаха пари той не иска защото при работеща икономика да я докараш до фалит трябва да има мораториум-но друго е важно по тази тема няма да стигнем до компромис виж този линк който ти пращам според него нашия дълг е по голям от турския спрямо БВП крайната колана в таблицитеhttps://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 5 години
Малко ти е не точна информацията - Луканов до последно се надяваше че руснаците ще му дадат пари , до последно .След като разбраха че руснаците няма да дадат кинти се дръпнаха и германците . Та руснаците предадоха предателите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
hagan
преди 5 години
така е винаги повтарям мораториума по външния дълг е най голямото предателство в новата история но те гадовете на луканов не искаха стабилизиране а разграбване капитализация на партийното ръководство-писаха след това банките са се молели да му дадат заем да не обвява мораториума но те не искат нарочно в мътна вода да изловят рибата-национални предатели-в турция такива няма сега ще се оправят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 5 години
Дали фалираш или не зависи от кредиторите ти не от теб - та и 89 г Бг имаше никак лоша икономика и падежа по дългът и беше едни 400 усд-та ама никой не пожела да я рефинансира и тя утече . Така че леко с прогнозите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още