IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията застрашава доставките на свежи плодове и зеленчуци в Европа

Земеделците не успяват да намерят необходимата им работна ръка, за да съберат реколтата, а продажбите и транспортът са несигурни

10:58 | 28.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За трите десетилетия, в които гледа ягоди и боровинки, Кристобал Пикон се е научил как да се бори с разнообразни проблеми, причинени от климата – засушавания, наводнения, ветрове, студове. Тази година обаче той се сблъсква с нещо, което му идва в повече – пандемията от коронавируса Covid-19, пише Bloomberg.

Всяка пролет полята на Пикон на атлантическия бряг в Испания обикновено са пълни с работници – най-вече от Мароко и Румъния, които берат плодовете и ги опаковат за доставка до магазините. Тази година работниците са малцина, повечето местни жители, и Пикон няма представа как ще събере реколтата.

„Можете да се справите с лошата реколта, но когато 80% от продукцията ви е готова и не успявате да я съберете, тогава се чувствате безсилни. Не знам как ще приключи всичко това“, казва той.

От Испания, през Германия и Англия, до Италия фермерите се надпреварват в търсенето на хора, които да работят на полето и да събират бързо узряващи плодове и зеленчуци, които често трябва да се берат ръчно в един конкретен прозорец от само няколко дни. Обикновено фермите в Западна Европа разчитат на работници от Източна Европа или Северна Африка. Заради коронавируса обаче хиляди хора останаха по домовете си, а граничният контрол спря малката група желаещи да пътуват.

Ягоди и аспержи вече изгниват по нивите в Испания, Италия, Франция и Германия. На север производителите на зеленчуци се тревожат какво да правят, когато настъпи пролетният и летният вегетационен сезон.

Заради проблемите с работната ръка някои производители се опасяват, че градските купувачи ще се сблъскат с недостиг на свежа продукция. Притесненията се, че дори отбраните култури няма да достигнат до потребителите, тъй като пазарите на открито са затворени, а транспортните връзки са несигурни.

„В градовете много скоро ще се усети недостиг на пресни плодове и зеленчуци“, казва Себастиен Еро, земеделски производител от Южна Франция. „Дори тези от нас, които могат да си съберат реколтата, имат проблеми с продажбите“, допълва той.

Франция очаква около 200 хил. работници в земеделието да не се появят тази година. Coldiretti, асоциация на италианските земеделски производители, изчислява, че в страната няма да достигнат около 100 хил. работници. Обикновено в Германия има 30 000 работници имигранти през март, които се увеличават до 80 000 през май, но тази година са пристигнали много по-малко, казва министърът на земеделието Юлия Клокернер. В четвъртък страната затвори границите си за работници мигранти извън зоната за пътуване без визи на Европейския съюз.

„Ситуацията с труда по цялата верига за доставки на храни е подложена на огромно напрежение“, заяви Клоекнер пред репортери в Берлин в четвъртък. „Броят на работниците от съседните страни намалява бързо“, добавя тя.

Тъй като ресторантите, хотелите и много магазини са затворени заради пандемията, правителствата се надяват хора от тези сектори или студенти, които не учат в момента, да запълнят недостига. Френският министър на земеделието Дидие Гийом се обърна към всички без работа да се включат, „така че всички да ядем“.

Германия създаде уебсайт, в който се изброяват хиляди незапълнени селскостопански работни места. Подобна инициатива в Австрия доведе до регистрацията на 7 000 души на мястото на берачите от Източна Европа, които се прибраха у дома, а границите се затвориха. Правителството на страната казва, че страната се нуждае от три пъти повече хора.

И все пак чиновниците, студентите и продавачите в неработещите магазини са по градовете, далеч от фермите, които се нуждаят от работна ръка. Фермерите пък се притесняват, че ще останат без работници, след като кафенетата, магазините и училищата отворят врати след няколко седмици. Наемането на опитни берачи, съчетано с правилата за ограничаване на контактите, вероятно ще увеличи разходите им и ще забави процеса, коментира Джак Уорд, ръководител на индустриалната група British Growers.

Някои производители не чакат помощ от правителството. Майерхоф, ферма в Западна Германия, разположена в близост до границата с Холандия, казва, че след публикация във Facebook е намерила 500 души, които желаят да събират аспержи. Това е огромно проявление на солидарност, за което сме благодарни, защото не можем да се справим сами, според Ана Комп, маркетинг мениджър на фермата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
И какво после ... България произвежда лавандула и соя ... според разпоредбите на Брюксел . Доматите са от Холандия , ябълките от Полша ... тъй че ше рупаш лавандула и соя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Как тъй сумайти неработещи или уволнени, а да няма работна ръка за фермерите? Я спирайте помощите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още