IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстраняването на еврокомисаря по търговията създава неудобен прецедент за ЕС

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен позволи противоречия на национално ниво да засегнат институцията

22:27 | 27.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предотврати назряваща политическа буря, като прие оставката на еврокомисаря по търговията, но същевременно може да създаде опасен прецедент, като позволи на национални политически притеснения да засегнат институцията, пише Bloomberg.

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган поиска подкрепа от ръководителката си, за да устои на нарастващите критики в родната си Ирландия заради присъствието му на голф събитие, на което не били спазени пандемични указания, но Фон дер Лайен счела, че тя е политически несъстоятелна, съобщава запознат източник.

Представители на ирландското правителство, включително премиерът Майкъл Мартин и заместникът му Лео Варадкар упрекнаха Хоган и поискаха да „осмисли позицията си“. Общественото порицание беше тест за твърдата позиция в Брюксел, че Комисията е над политическите противоречия в страна членка.

Комисията, чиито членове включват по един представител на всяка страна, предлага и прилага европейски директиви, наблюдава националните икономики, договаря търговски сделки, управлява дипломатическа служба и годишния бюджет на блока от 150 млрд. евро.

Голф общество

Оттеглянето на Хоган, който е бивш ирландски министър на околната среда, от една от най-влиятелните позиции в ЕС се дължи до голяма степен на вътрешните политически нужди на новата и разнородна управляваща коалиция в Ирландия. На фона на увеличените случаи на коронавирус трипартийното правителство от седмица настоява за покаяние на влиятелните гости на противоречивата вечеря на 19 август, организирана от голф обществото на ирландския парламент.

Комисията традиционно се радва на известна независимост от националната политика по подобие на централните банки в западния свят. Идеята, която се приема широко в големите и малките столици на ЕС, е че интересите на блока като цяло се обслужват най-добре чрез предпазването на политическия й двигател от върховете и спадовете на вътрешните политически цикли.

След като настоящата Комисия встъпи в длъжност неотдавна, загубата на ключова фигура вероятно ще разтърси доверието в изпълнителния орган. Фон дер Лайен, която е съюзник на канцлера Ангела Меркел в Германия, може да бъде принудена да промени екипа си от еврокомисари след оставката на Хоган, след като Ирландия предложи нов кандидат.

Кой е следващият?

В четвъртък Фон дер Лайен заяви, че Валдис Домбровскис, който е заместник-председател на Комисията, временно ще поеме търговията. Тя изтъкна, че сега ирландското правителство трябва да представи нови кандидати и поиска да бъдат предложени един мъж и една жена. „Очаквам от членовете на колегията да бъдат особено бдителни в придържането си към националните и регионални правила и препоръки“, предупреди тя.

Лидерите на трипартийната коалиция в Ирландия ще се срещнат, за да обсъдят възможни заместници, каза премиерът Майкъл Мартин. „Засега нищо не е обсъждано от гледна точка на отделни лица“, допълни той.

Повече противоречия?

Докато Фон дер Лайен мислеше как да разреши противоречието около Хоган, някои предупредиха за рисковете за ефективността на Комисията, ако тя го пожертва.

Друг високопоставен представител се запита дали отстраняването на Хоган ще отвори вратата за свързани с пандемията противоречия, засягащи други еврокомисари. Фон дер Лайен не знае повече за летните им дейности, отколкото за тези на Хоган.

Отстраняването на ирландския еврокомисар е още едно доказателство до каква степен коронавирусът подкопава настоящата политическа среда.

Еврокомисари рядко са принудени да подават оставка, а обстоятелствата около напускането на Хоган се различават значително от други случаи, свързани повече с корупция, отколкото с по-смътната област на спазването на национални или дори локални здравни мерки.

Еврокомисарят по здравеопазването подаде оставка през 2012 г. заради скандал с търговия с влияние, свързано с директива за тютюна, а цялото ръководство на Комисията се оттегли в резултат на скандал около френския представител през 1999 г., когато председателят нямаше толкова правомощия да отстранява отделни членове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още