IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабените позиции на Ердоган дават тласък на разцеплението сред управляващите

Бившият премиер Ахмет Давутоглу дръзна да атакува политиките на президента в рядък изблик на негодувание от редиците на управляващата партия

16:57 | 22.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ахмет Давутоглу <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ахмет Давутоглу Снимка: Ройтерс

Един от някога най-приближените съпартийци на турския президент Реджеп Ердоган все повече изостря тона срещу държавния глава – един от редките бунтове в Партията на справедливостта и развитието (ПСР). 

Според бившия премиер Ахмет Давутоглу политическата сила трябва „да се изправи пред реалността на намаляващата обществена подкрепа“, която се дължи на воденето на „арогантни“ политики, съобщава Bloomberg.

В изявление, публикувано в понеделник, Давутоглу призова ПСР да преразгледа отношенията си с Ердоган, както и съюза с Партията на националистическото движения (ПНД).

Давутоглу, който бе начело на страната между 2014 г. и 2016 г., преди да развали отношенията си с Ердоган, също така предупреди, че Турция се отдалечава от принципите на свободния пазар. Според него проявление на всичко това са резултатите от местните избори в Турция в края на миналия месец, на които стана ясно, че управляващите вече нямат контрол върху столицата Анкара и най-големия град в страната – Истанбул.

„Резултатите от изборите показват, че политиките на алианса (между ПСР и ПНД, бел. ред.) причиниха вреди на нашата партия, както по отношение на нивото на избирателите, така и по отношение на идентичността“, посочи той в своето изявление, цитиран от Ройтерс.

Новите признаци за засилващо се разединение в партията се появяват докато страната продължава да затъва в рецесия след миналогодишния срив в стойността на националната валута. В същото време продължава и напрежението между Анкара и Вашингтон, което допринесе в голяма степен за икономическите и парични затруднения на държавата.

„Докато всички сегменти на обществото преживяват икономическа криза, то отричането на тази реалност само ще разтърси доверието в администрацията“, заяви бившият министър-председател.

„Не можем да се справим с настоящата икономическа криза като отричаме съществуването ѝ“, посочва още Давутоглу.

Атаката на бившия приближен на президента идва в момент, когато държавният глава все още се съвзема от тежката загуба на ключови градове по време на изборите от миналия месец. Особено болезнен бе ударът в Истанбул, където Ердоган даде началото на политическата си кариера и където самият той служи като кмет.

В същото време националистическите политики на управляващите задочно станаха причина и за инцидент с участието на опозиционния лидер в страната през уикенда.

Кемал Кълъчдароглу, председател на Републиканската народна партия (РНП), бе нападнат от гневна тълпа на погребение в неделя. Инцидентът, при който политикът бе удрян, ритан и преследван, стана по време на погребална служба за един от четиримата турски войници, убити по време на сблъсък със сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) край границата с Ирак.

Ердоган критикува опозицията за това, че сътрудничи с прокюрдската Народна демократическа партия (НДП), която според президента е продължение на ПКК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още