IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отровените преговори между Лондон и Брюксел

Цената на наглия Джонсън ще плати Великобритания, но въпреки провокацията ЕС не бива да оттегля ръката, протегната към Лондон

08:45 | 11.09.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пешеходец минава покрай реклама от кампанията на правителството на Обединеното кралство &bdquo;Да тръгваме&ldquo; на автобусна спирка в Лондон, Великобритания, в сряда, 15 юли 2020 г. &nbsp;<em>&nbsp; Снимка: Simon Dawson/Bloomberg </em></p>

Пешеходец минава покрай реклама от кампанията на правителството на Обединеното кралство „Да тръгваме“ на автобусна спирка в Лондон, Великобритания, в сряда, 15 юли 2020 г.    Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Може би правителството на Борис Джонсън е смятало, че все някак ще успее да прокара едностранните промени в протокола за Северна Ирландия, който е част от Договора за напускане на ЕС. Може дори съзнателно да е бил търсен провал на преговорите за бъдещите отношения с ЕС. А те, така или иначе, са отровени.

ЕС с право говори за провокация. Но въпреки това Брюксел трябва да запази спокойствие и да не се отдава на реторични упражнения, нито да отдръпва подадената към Лондон ръка за партньорство. Сметката за вредата, която Джонсън нанесе с тази си нагла постъпка, все пак ще плати най-вече Обединеното кралство, пише в анализ за Frankfurter Allgemeine Zeitung Клаус-Дитер Франкенбергер

А тази вреда не е никак малка. Промените в Договора за Brexit са нарушение на международното право, признават дори самите британци. Това допълнително накърни доверието към Лондон като надежден партньор.

Шотландия също смята, че нейните права са нарушени и сега още по-активно ще се опитва да постигне независимост. Тази ерозия на доверието застрашава и целия ЕС.

Неяснотите около бъдещия режим на вътрешно-ирландската граница могат да отворят старите рани, а никой човек с нормален разум, нито дори крайните привърженици на Brexit, не биха имали интерес от подобно нещо. Истината е, че те не се интересуват особено от Северна Ирландия – тяхното мото е „по-далеч от Брюксел".

Нищо чудно дори най-големите европейски привърженици на по-тясно партньорство с Великобритания тогава да си кажат: „Ами тръгвайте си тогава без договор, но не се чудете, ако действителността утре се окаже по-различна от фантазиите ви".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Whitestar
преди 3 години
Наистина е тъжно това развитие на събитията! Англия, която никога няма да бъде част от друг континент, освен на Стара Европа все по-слабо се инициализира със залегналите основни европейски принципи и ценности, като тези на личността, демокрацията, единството и пазара. Но това едва ли ще трае дълго! Дано видим скоро пак усмихната старата госпожа Англия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
ЕССР скоро така или иначе няма да го има. Ще видиш тогава като се поотупа малко ръждясалата империя кон боб яде ли.Само да спре "пребиваването" на 40 000 поизбягалите "успели" дюнерджии -емигранти и спокойно можеш да ги прибавиш към свиркаджиите на площада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
Ама с Новичок ли са натровени? Да знам дали е руска намеса в преговорите! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
nikiangel
преди 3 години
С този си последен ход се гръмнаха в главата.Играят го с похвати от 19ти век, които трудно биха сработили към днешна дата срещу EU, US или Япония.Независимо как ще приключи сагата с EU никой вече няма да им има доверие, а това е по лошо от какъвто и да било провален договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още